Thumbnail
Αυτοκτονίες

Αν δεν το ξέρετε, μαθετέ το. Η 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους είναι Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας. Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι αυτοκτονίες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στις πλούσιες χώρες και μικρότερα στις μεσαίες και φτωχές χώρες. Ίσως γιατί, τουλάχιστον στις φτωχές χώρες οι άνθρωποι δεν προφταίνουν να αυτοκτονήσουν καθώς πεθαίνουν γρηγορότερα από την πείνα, τις αρρώστιες και τις πολεμικές επεμβάσεις των ισχυρών κρατών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ η αυτοκτονία είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 15-29 ετών.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο «δείκτης» παγκόσμιας θνητότητας για τη αυτοκτονία είναι 16 ανά 100.000 άτομα και αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα θάνατο κάθε 40 δευτερόλεπτα.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, η κατάποση των φυτοφαρμάκων, ο απαγχονισμός και τα πυροβόλα όπλα είναι από τις πιο κοινές μεθόδους αυτοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, η φτώχεια, η ανεργία, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κατάρρευση σχέσεων, νομικά προβλήματα, προβλήματα στην εργασία κ.λπ. είναι οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για τα ευάλωτα άτομα. Τα ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη  και άλλες διαταραχές της διάθεσης, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ένα ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, η κοινωνική απομόνωση παίζουν επίσης κεντρικό  ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Στην Ελλάδα ο αριθμός θανάτων από αυτοκτονίες, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις ιατροδικαστικές και ανακριτικές αρχές, ανήλθε σε 533 το 2013, έναντι 508 το 2012. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι απόπειρες.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, οι αυτοκτονίες των ανδρών αυξάνονται με την κρίση ενώ των γυναικών μειώνονται. Οι άνδρες επιλέγουν τον απαγχονισμό ενώ οι γυναίκες την πτώση. Οι ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις, η κοινωνική «συνεκτικότητα» ειδικά με την οικογένεια και τους φίλους που προσφέρουν κοινωνικό στήριγμα, η υψηλή αυτοεκτίμηση και η σταθερότητα αποτελούν προστατευτικούς μηχανισμούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

skylo
Προβλήματα στα αυτιά του σκύλου: Συμπτώματα, αιτίες και σωστή φροντίδα
Η επιμονή του σκύλου σας να τρίβει τα αυτιά του στο πάτωμα ή να κουνά συνεχώς το κεφάλι του μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος, που...
Προβλήματα στα αυτιά του σκύλου: Συμπτώματα, αιτίες και σωστή φροντίδα
Καπέλα Σιξτίνα
Μαύρος καπνός από την καμινάδα του Βατικανού – Σε δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα
Σε απομόνωση οι καρδινάλιοι μέχρι την επόμενη ψηφοφορία
Μαύρος καπνός από την καμινάδα του Βατικανού – Σε δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα
Λίντα ΜακΜάχον
ΗΠΑ: Η Υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον χλευάζεται για επιστολή με γραμματικά λάθη προς το Χάρβαρντ
Χαμός στα social media με την "απειλητική" επιστολή που επέστρεψε διορθωμένη από το πανεπιστήμιο – Σε ένταση οι σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ
ΗΠΑ: Η Υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον χλευάζεται για επιστολή με γραμματικά λάθη προς το Χάρβαρντ
Ζαχαράκη
Σ. Ζαχαράκη: Μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστήμια έχουν υποβάλει σχέδια ασφαλείας – «Δεν είναι δύσκολη η περιφρούρηση»
Σχέδια ασφαλείας: Καίριας σημασίας για την ακαδημαϊκή λειτουργία
Σ. Ζαχαράκη: Μόνο 8 από τα 24 Πανεπιστήμια έχουν υποβάλει σχέδια ασφαλείας – «Δεν είναι δύσκολη η περιφρούρηση»