Thumbnail
Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε στη βορειοανατολική Ιορδανία τα αρχαιότερα στον κόσμο ίχνη ζωικών πρωτεϊνών πάνω σε λίθινα εργαλεία, που χρονολογούνται προ 250.000 ετών, περίπου. Τα εργαλεία είχαν χρησιμοποιηθεί προφανώς για τον τεμαχισμό ζώων.

Τα απομεινάρια των πρωτεϊνών πάνω στα λίθινα εργαλεία προέρχονται από διάφορα ζώα, όπως άλογα, ρινόκερους, καμήλες, πάπιες κ.ά., τα οποία πιθανώς είχαν σκοτωθεί από κυνηγούς.

Οι επιστήμονες έφεραν στο φως περίπου 10.000 λίθινα εργαλεία στη διάρκεια των τριετών ανασκαφών τους στην περιοχή Άζρακ, που σήμερα είναι έρημος αλλά κάποτε εκτιμάται ότι ήταν υγρότοπος. Από αυτά τα εργαλεία, μετά από δειγματοληπτικές αναλύσεις, στα 17 βρέθηκαν ίχνη ζώων (αίματος και άλλων πρωτεϊνών).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αυστραλή Παλαιοανθρωπολόγο Έιπριλ Νόγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό "Journal of Archaeological Science", ανέφεραν ότι η ανακάλυψη δείχνει πως εκείνοι οι πρόγονοί μας είχαν αξιοσημείωτες ικανότητες επιβίωσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον, πολλές χιλιάδες χρόνια προτού εμφανισθεί ο «Έμφρων άνθρωπος» (Homo sapiens) στην Αφρική και αρχίσει τις μεταναστεύσεις του σε άλλα μέρη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

moro - vrefos.jpg
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη με θύμα παιδί τριών ετών - Μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο, ήταν υποσιτισμένο
Κατά την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης του παιδιού, το ιατρικό προσωπικό εντόπισε ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη με θύμα παιδί τριών ετών - Μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο, ήταν υποσιτισμένο
γλώσσα
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αναστραμμένη Τάξη στην τάξη των “ιταλικών”: Καινοτόμος εκπαιδευτική δράση
Η δράση έχει θέμα: «Cosa Nostra, ’Ndrangheta, Camorra, Sacra Corona Unita: γλωσσικές, ιστορικές και κοινωνιολογικές εκφάνσεις της Μαφίας»
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αναστραμμένη Τάξη στην τάξη των “ιταλικών”: Καινοτόμος εκπαιδευτική δράση
taksi_xristougenna
Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχονται τα Χριστούγεννα με γιορτή και πολιτιστικές δράσεις
Το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας διοργανώνει γιορτή για μικρούς και μεγάλους
Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχονται τα Χριστούγεννα με γιορτή και πολιτιστικές δράσεις