Σε εξέλιξη βρίσκεται το ισχυρό κύμα καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού και πορτοκαλί προειδοποίηση για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη 22 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις, η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πιο δύσκολες συνθήκες αναμένονται στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελοπόννησο, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το φράγμα των 42 βαθμών Κελσίου.
Ειδικότερα, στη Θεσσαλία η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 41 έως 42 βαθμούς, ενώ τοπικά δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τους 43°C. Στην ανατολική Στερεά προβλέπονται 41 με 42 βαθμοί, με την Αττική να καταγράφει θερμοκρασίες από 40 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα, στην ανατολική Πελοπόννησο ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 41 και 42 βαθμών.
Η ΕΜΥ επισημαίνει ότι το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, εφόσον τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία το καταστήσουν αναγκαίο.
Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις θερμές ώρες της ημέρας, να παραμένουν σε δροσερούς χώρους, να καταναλώνουν άφθονα υγρά και να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Το νέο κύμα ζέστης έρχεται μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να δείχνουν ότι η κορύφωση του καύσωνα θα σημειωθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο.