Τυριά
Τυρί και κρέμα υψηλή σε λιπαρά: Η έκπληξη για την πρόληψη της άνοιας

Μια νέα μεγάλη σουηδική μελέτη φέρνει στο προσκήνιο έναν παράγοντα που μέχρι σήμερα είχε παραμεληθεί: τον τύπο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για έως και 25 χρόνια περίπου 45.000 ενήλικες στο πλαίσιο της μελέτης Malmö Diet and Cancer, με στόχο να εξετάσουν πώς η κατανάλωση διαφορετικών γαλακτοκομικών σχετίζεται με τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer και της αγγειακής άνοιας.

Το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα; Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συστηματικά τυρί και κρέμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εμφάνιζαν χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η σημασία της διατροφής για τον εγκέφαλο

Με τον πληθυσμό να γηράσκει και την άνοια να αυξάνεται, η αναζήτηση τρόπων πρόληψής της έχει γίνει επιτακτική. Δεδομένου ότι οι θεραπείες για την αναστροφή της νόσου είναι περιορισμένες, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους σε παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να τροποποιηθούν, όπως η διατροφή.

Τα γαλακτοκομικά αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής πολλών ανθρώπων, αλλά η επίδρασή τους στον εγκέφαλο δεν είναι ίδια για όλα. Η μελέτη αναδεικνύει ότι τα προϊόντα υψηλής λιπαρής—όπως τυρί και κρέμα—μπορεί να προσφέρουν περισσότερα οφέλη για τη γνωστική υγεία από τις εκδοχές χαμηλών λιπαρών.

Τι έδειξαν τα δεδομένα

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν με λεπτομέρεια τη διατροφή τους για επτά ημέρες, συμπληρώνοντας και ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων και προσωπική συνέντευξη. Στη συνέχεια, παρακολουθήθηκαν για έως και 25 χρόνια, ενώ τα περιστατικά άνοιας εντοπίστηκαν μέσω εθνικών μητρώων και επιβεβαιώθηκαν κλινικά.

Η υψηλότερη κατανάλωση τυριού και κρέμας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου άνοιας, ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση προϊόντων χαμηλής λιπαρής δεν έδειξε κάποια σταθερή προστατευτική επίδραση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη στην αγγειακή άνοια και στους ανθρώπους χωρίς το γενετικό παράγοντα κινδύνου APOE ε4 για Alzheimer.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα