Τραχανάς
Η «μητέρα» της μεσογειακής διατροφής εξηγεί: Πώς οι μικρές υπερβολές και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία

Η καθηγήτρια Ιατρικής και Διατροφής ΕΚΠΑ και Χάρβαρντ, Αντωνία Τριχοπούλου, με αφορμή την παιδική παχυσαρκία και τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, ξεκαθαρίζει ότι οι διατροφικές παρεκκλίσεις δεν συνιστούν πρόβλημα, αρκεί να μην είναι καθημερινές. Όπως επισημαίνει, η μεσογειακή διατροφή δεν αφορά μόνο την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και την ποσότητά τους.

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η διακεκριμένη ακαδημαϊκός ανέλυσε τις αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας και εξήγησε γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο δελεαστικά και πώς επηρεάζουν την υγεία.

«Οι διατροφικές υπερβολές μία-δύο φορές τον χρόνο δεν αποτελούν πρόβλημα. Αρκεί να μην εντάσσονται στην καθημερινότητα. Με τις παρεκκλίσεις αυτές «απλώς καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται», είπε. «Τις ευχαριστηθήκαμε, ξέραμε ότι ήταν μεγάλη παρέκκλιση και ότι δεν πρέπει να γίνει καθημερινότητα».

Η καθηγήτρια ξεκαθάρισε ότι μετά από τέτοιες υπερβολές δεν χρειάζεται αποτοξίνωση, καθώς «δεν υπάρχουν τοξίνες». Αντίθετα, η επιστροφή σε απλές συνήθειες, όπως το περπάτημα μετά από μεγάλο γεύμα, η κατανάλωση άφθονης σαλάτας και η επαρκής ενυδάτωση με περίπου δύο λίτρα νερό ημερησίως για έναν ενήλικα, είναι αρκετή. «Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν επίκεινται και άλλες μία-δύο ημέρες διατροφικών υπερβολών», πρόσθεσε.

Η αληθινή μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την κυρία Τριχοπούλου, δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα, αλλά «το πόσο και το πότε» καταναλώνονται. Παραδοσιακά φαγητά, όπως το κρέας ή η στάκα, αποτελούσαν περιστασιακές επιλογές και όχι καθημερινή συνήθεια. Σχετικά με το κρέας, η καθηγήτρια σημείωσε: «Το κόκκινο κρέας καλό είναι να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα», ενώ τόνισε τη σημασία της ποικιλίας και της ενίσχυσης της κατανάλωσης ψαριών και οσπρίων, που αποτελούν «βασικό πυλώνα της παραδοσιακής διατροφής».

Αναφερόμενη στην παιδική παχυσαρκία, υπογράμμισε ότι συνδέεται με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, την περιορισμένη επαφή των παιδιών με τη φύση και την υπερβολική χρήση οθονών. «Το παιδί δεν επηρεάζεται από το “πρέπει”, αλλά από το παράδειγμα», τόνισε, καλώντας τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία σχεδιάζονται για να είναι εξαιρετικά εύγευστα, εύκολα στην κατανάλωση και πλούσια σε πρόσθετα, επηρεάζοντας τον κορεσμό της πείνας και τον μεταβολισμό. Όπως ανέφερε, «ένα τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή ζαμπόν δεν είναι η πιο σωστή επιλογή για πρωινό. Το αντίθετο μάλιστα». Ως υγιεινή εναλλακτική πρότεινε τον τραχανά.

Τέλος, η κυρία Τριχοπούλου τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης, της σωστής επισήμανσης των προϊόντων και της στήριξης των τοπικών παραγωγών, υπενθυμίζοντας ότι «οι καταναλωτές ψηφίζουν με το πιρούνι τους», και μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική κουλτούρα των επόμενων γενεών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυγα
Αυγά αρωματική σάλτσα ντομάτας: Ένα εύκολο και δυναμωτικό πιάτο σε λίγα λεπτά
Γρήγορα και εύκολα αυγά μάτια σε μια ζουμερή σάλτσα ντομάτας, σε μια εκδοχή που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους.
Αυγά αρωματική σάλτσα ντομάτας: Ένα εύκολο και δυναμωτικό πιάτο σε λίγα λεπτά
παράθυρο βιβλία φύση πράσινο τριαντάφυλλα
Πότε χρησιμοποιούμε η λέξη "βιρτουόζος"
Η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει για τον πλούτο, τη διαχρονικότητα και τη μοναδική της ικανότητα να περιγράφει με ακρίβεια έννοιες, συναισθήματα και...
Πότε χρησιμοποιούμε η λέξη "βιρτουόζος"
karkinos-pneymona.jpg
Καρκίνος του πνεύμονα: Ο κίνδυνος που μπορεί να βρίσκεται στο ντουλάπι μας
Μια ακόμη σοβαρή απειλή για την υγεία φαίνεται πως κρύβεται σε μια κατηγορία τροφίμων που έχει εισβάλει δυναμικά στην καθημερινότητά μας.
Καρκίνος του πνεύμονα: Ο κίνδυνος που μπορεί να βρίσκεται στο ντουλάπι μας