Στην επιστήμη της διατροφολογίας, όπου συχνά επικρατεί σύγχυση για τις πιο υγιεινές επιλογές, η μεσογειακή διατροφή παραμένει διαχρονικά το πιο ισορροπημένο και θρεπτικό μοντέλο διατροφής που συστήνουν οι ειδικοί.
Ωστόσο, ένα νέο άρθρο του National Geographic αναδεικνύει μια εναλλακτική πρόταση από την άλλη άκρη του πλανήτη: την παραδοσιακή διατροφή της Οκινάουα, της ιαπωνικής νήσου που ανήκει στις παγκοσμίως γνωστές Μπλε Ζώνες, περιοχές διάσημες για τη μακροζωία των κατοίκων τους.
Τα επιστημονικά δεδομένα για τη διατροφή της Οκινάουα
Η μεσογειακή διατροφή υποστηρίζεται από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, αλλά οι ερευνητές συγκεντρώνουν πλέον όλο και περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη της ιαπωνικής διατροφής και ειδικότερα της διατροφής της Οκινάουα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients (2023), εθελοντές που ακολούθησαν το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν:
Απώλεια βάρους
Μείωση σακχάρου, ινσουλίνης και χοληστερόλης
Βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου, με θετικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία
Όπως εξηγεί ο Craig Willcox, καθηγητής Γεροντολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Οκινάουα, η διατροφή αυτή είναι:
Χαμηλή σε θερμίδες
Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά
Πηγή φυτοθρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών
Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
Η αντιφλεγμονώδης δράση θεωρείται κλειδί για τη μακροζωία, καθώς οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται με γήρανση και ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και καρκίνος.
Οφέλη για το ανοσοποιητικό και τον εγκέφαλο
Η διατροφή της Οκινάουα συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων. Επιπλέον, έρευνες συνδέουν τις τροφές της με την προστασία της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου άνοιας.
Τι περιλαμβάνει η διατροφή της Οκινάουα
Η παραδοσιακή γαστρονομική παράδοση περιλαμβάνει:
Γλυκοπατάτες (ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά)
Σόγια, φακές, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο)
Ριζώδη λαχανικά (καρότα, κολοκύθες, ραπανάκια)
Μανιτάρια, φύκια, ψάρια
Φρούτα όπως σταφύλια, μπανάνες, πράσινη παπάγια
Μικρές ποσότητες κρέατος, κυρίως χοιρινό
Τσάι, σάκε και καρυκεύματα όπως κουρκουμάς, πιπερόριζα και σκόρδο
Αντίθετα, απουσιάζουν οι επεξεργασμένες τροφές, η επεξεργασμένη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες.
Ο κανόνας του “Hara Hachi Bu”
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιαπωνικής διατροφικής κουλτούρας είναι η πρακτική hara hachi bu, που προτρέπει να σταματάμε το φαγητό όταν νιώθουμε χορτάτοι κατά 80%. Αυτό βοηθά στον έλεγχο των θερμίδων και βασίζεται σε επιστημονική διαπίστωση ότι το αίσθημα κορεσμού φτάνει στον εγκέφαλο με καθυστέρηση.
Όπως και σε άλλες Μπλε Ζώνες, η διατροφή συνδυάζεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι της Οκινάουα περνούν χρόνο στη φύση, κινούνται καθημερινά και τρώνε μικρές ποσότητες φαγητού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ