Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Ο κρυφός κίνδυνος στην παρασκευή τους
Τα παραδοσιακά γλυκά έχουν έντονο συναισθηματικό φορτίο, όμως πέρα από τη γεύση και τα αρώματα, υπάρχει ένας λιγότερο γνωστός κίνδυνος που αξίζει την προσοχή μας.

Το αλεύρι δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται

Παρότι το θεωρούμε βασικό και ακίνδυνο υλικό, το αλεύρι δεν είναι προϊόν έτοιμο για κατανάλωση. Πρόκειται για ωμή πρώτη ύλη που μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως η σαλμονέλα. Η άλεση των σιτηρών δεν εξαλείφει τα βακτήρια, καθώς οι καρποί καλλιεργούνται σε ανοιχτό περιβάλλον και έρχονται σε επαφή με χώμα, ζώα και ενδεχομένως μολυσμένο νερό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων από κατανάλωση άψητης ζύμης, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν έντονες γαστρεντερικές διαταραχές, αφυδάτωση και, σε ακραίες περιπτώσεις, σοβαρές επιπλοκές. Παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με μειωμένη άμυνα του οργανισμού είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιου είδους λοιμώξεις.

Όταν στο μείγμα μπαίνουν και ωμά αυγά

Η κατάσταση γίνεται πιο σύνθετη όταν η συνταγή περιλαμβάνει ωμά αυγά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο μικροβιακής επιβάρυνσης. Η συνήθεια να δοκιμάζουμε τη ζύμη πριν ψηθεί, όσο αθώα κι αν μοιάζει, δεν είναι ασφαλής. Μόνο το σωστό και πλήρες ψήσιμο μπορεί να εξουδετερώσει τα επικίνδυνα βακτήρια και να καταστήσει το γλυκό ασφαλές για κατανάλωση.

Ασφαλείς πρακτικές στην κουζίνα

Η προσοχή ξεκινά από τον τρόπο που χειριζόμαστε το αλεύρι. Πρέπει να φυλάσσεται σε καλά κλειστό δοχείο, μακριά από υγρασία και έτοιμα τρόφιμα, καθώς η σκόνη του διασπείρεται εύκολα στον χώρο. Το πλύσιμο των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός πάγκων και σκευών μετά την παρασκευή ζύμης και η άμεση απόρριψη αλλοιωμένου αλευριού είναι βασικά μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, η όσφρηση και η όψη του αλευριού μπορούν να μας προειδοποιήσουν. Αν έχει περίεργη, ξινή μυρωδιά ή εμφανίζει αλλαγή στο χρώμα, καλύτερα να μην χρησιμοποιηθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bank_21.jpg
Έκθεση–καταπέλτης για τον τραπεζικό τομέα: «Σφαγή» με τα επιτόκια των καταθέσεων
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συγκέντρωση της αγοράς σε τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει οδηγήσει σε πρακτικές που επιβαρύνουν τους καταθέτες και...
Έκθεση–καταπέλτης για τον τραπεζικό τομέα: «Σφαγή» με τα επιτόκια των καταθέσεων
Επίδομα παιδιού
Επανεκκίνηση αιτήσεων για το επίδομα παιδιού: Ανοίγει το Α21
Από τις 22 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις και τροποποιήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για προθεσμίες και προϋποθέσεις.
Επανεκκίνηση αιτήσεων για το επίδομα παιδιού: Ανοίγει το Α21
Μαθητές εξετάσεις
Κρούσμα ψώρας σε σχολικό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας – Εκτός μαθημάτων σήμερα οι μαθητές
Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές – Σε εξέλιξη απολυμάνσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις αντί μαθημάτων
Κρούσμα ψώρας σε σχολικό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας – Εκτός μαθημάτων σήμερα οι μαθητές