Σοβαρά πρόστιμα για παραβάτες των διοδίων – Μπορεί να φτάσουν έως 30.000 ευρώ
Η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να εντοπίσει οδηγούς με ανασφάλιστα ή ακινητοποιημένα οχήματα

Αυστηρές κυρώσεις περιμένουν όσους παραβιάζουν τους κανόνες χρήσης των οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, καθώς οι ελεγκτικές αρχές αξιοποιούν πλέον τα στοιχεία των διοδίων για τον εντοπισμό παραβατών. Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι παραχωρησιούχοι των διοδίων αποστέλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κρυπτογραφημένα αρχεία με τις διελεύσεις οχημάτων, διασφαλίζοντας την ορθή έκδοση αποδείξεων.

Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, η ΑΑΔΕ θα ελέγχει τα οχήματα που κινούνται παράνομα χωρίς πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας ή ασφάλεια, χωρίς ΚΤΕΟ ή ακόμη και οχήματα σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας.

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για τα οχήματα που κινούνται παράνομα ενώ έχουν καταθέσει πινακίδες: το πρώτο πρόστιμο ορίζεται στα 10.000 ευρώ, συν διπλάσια ποσά Τελών Κυκλοφορίας. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο φτάνει έως και 30.000 ευρώ, ενώ αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για τρία χρόνια.

Τα στοιχεία των παραβάσεων διασταυρώνονται με το μητρώο των ακινητοποιημένων οχημάτων, και οι ιδιοκτήτες ειδοποιούνται με φωτογραφία της πινακίδας και αναλυτικά στοιχεία της διέλευσης. Ο παραβάτης έχει προθεσμία 10 ημερών για εξηγήσεις μέσω της πλατφόρμας myCAR, email ή αυτοπροσώπως. Αν οι εξηγήσεις δεν γίνουν αποδεκτές, επιβάλλεται το πρόστιμο μαζί με τα διπλά Τέλη Κυκλοφορίας.

Για άλλες παραβάσεις, όπως η παράλειψη ΚΤΕΟ, το πρόστιμο φτάνει τα 400 ευρώ, ενώ για ανασφάλιστα οχήματα ξεκινά από 250 ευρώ για δίκυκλα, 500 ευρώ για επιβατηγά και έως 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης. Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες, που επιστρέφονται μόνο με αποδεικτικά συμμόρφωσης.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Σιωπή και θεσμική αδράνεια» της πλειοψηφίας του Συλλόγου ΔΕΠ
Στο στόχαστρο της «Συσπείρωσης» η καθυστέρηση της Γενικής Συνέλευσης και η απουσία θέσης για την απεργία της Πρωτομαγιάς
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Σιωπή και θεσμική αδράνεια» της πλειοψηφίας του Συλλόγου ΔΕΠ