Από τα πλαστικά προϊόντα στα λαχανικά
Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι ο οργανισμός μας εκτίθεται σε μικροπλαστικά κυρίως μέσω πλαστικών συσκευασιών τροφίμων και μπουκαλιών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη φανερώνει έναν επιπλέον δρόμο: την απορρόφηση νανοπλαστικών κατά την καλλιέργεια των φυτών, τα οποία στη συνέχεια φτάνουν στο πιάτο μας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Στο πείραμα, τα ραπανάκια καλλιεργήθηκαν υδροπονικά μέσα σε διάλυμα με μικροπλαστικά. Μέσα σε πέντε ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 25% των σωματιδίων είχε συγκεντρωθεί στη βρώσιμη ρίζα, ενώ το 10% είχε περάσει στους βλαστούς. Το γεγονός ότι τα σωματίδια κατάφεραν να ξεπεράσουν το φυσικό φράγμα προστασίας των ριζών (γνωστό ως Casparian strip) θεωρείται εξαιρετικά ανησυχητικό.
Δεν αφορά μόνο τα ραπανάκια
Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό το φαινόμενο περιορίζεται σε ένα μόνο λαχανικό. Η πιθανότητα να συμβαίνει το ίδιο και σε άλλα είδη που καλλιεργούνται παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Ένα πρόβλημα που αγγίζει όλη την τροφική αλυσίδα
Τα μικροπλαστικά έχουν ήδη εντοπιστεί σε μαλάκια και ψάρια, όμως αυτή είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι μπορούν να συσσωρευτούν και σε φυτά που καταναλώνονται καθημερινά. Όπως τόνισε ο καθηγητής Richard Thompson, "μέχρι σήμερα βρίσκουμε μικροπλαστική ρύπανση παντού όπου την αναζητούμε".
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ