Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με σχεδόν δύο εκατομμύρια νέες διαγνώσεις και περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε άτομα κάτω των 50 ετών.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Μια μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο BMC Gastroenterology ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 639.000 ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου. Το συμπέρασμα ήταν σαφές: όσοι κατανάλωναν περισσότερα σταυρανθή λαχανικά είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερα.
Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι η ευεργετική επίδραση εμφανίζεται με την κατανάλωση περίπου 20 γραμμαρίων την ημέρα, ενώ το μέγιστο όφελος φαίνεται να βρίσκεται στην κλίμακα των 20–40 γραμμαρίων ημερησίως.
Τι περιέχουν αυτά τα λαχανικά
Βιταμίνες C, K και του συμπλέγματος Β
Μέταλλα και φυτικές ίνες
Ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες
Τη φυσική ένωση σουλφοραφάνη, υπεύθυνη για την χαρακτηριστική μυρωδιά τους
Η σουλφοραφάνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Όταν μασάμε αυτά τα λαχανικά, παράγονται ισοθειοκυανικά άλατα, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών, στην πρόκληση "προγραμματισμένου θανάτου" σε καρκινικά κύτταρα και στην αναστολή της ανάπτυξης νέων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους.
Πώς να τα καταναλώσετε
Για να μη χάσουν τη θρεπτική τους αξία, καλό είναι να αποφεύγεται το παρατεταμένο βράσιμο. Ο ιδανικός τρόπος είναι το ελαφρύ μαγείρεμα στον ατμό, ώστε να διατηρούνται οι δραστικές ουσίες τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ