avgo
Οι χρόνοι που απαιτούνται στο μαγείρεμα του αυγού

Είτε προτιμάτε τα αυγά σας μαλακά βρασμένα με τον κρόκο τους να ρέει ελεύθερα πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί σας, είτε σκληρά βρασμένα για να τα απολαύσετε σαν σνακ ή σε μια πλούσια σαλάτα, το κλειδί για την επιτυχία κρύβεται στη λεπτομέρεια της προετοιμασίας και στο χρόνο βρασίματος.

à la coque – 3 λεπτά

Αυτό που ξέρουμε σαν το μελάτο αυγό από τα μωρουδιακά μας χρόνια είναι το λεγόμενο à la coque, που σημαίνει το αυγό στην κοκοτιέρα – το σκεύος που κάθεται επάνω το αυγό. Ένα σωστό μελάτο αυγό θέλει τρία λεπτά.

mollet – 4 με 5 λεπτά

Ο δεύτερος βαθμός είναι το mollet, το οποίο σημαίνει παχύρευστο. Δηλαδή όταν κόβουμε το αυγό, το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος παχύρευστος. Απαιτούνται 4-5 λεπτά βρασμού ανάλογα με το μέγεθος του αυγού.

à la dur – 8 με 10 λεπτά

Το σφιχτό αυγό θέλει μίνιμουμ 8 με 10 λεπτά. Σημασία έχει όταν τελειώσει ο χρόνος βρασμού, να πάρουμε το αυγό και να το βάλουμε σε κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία του. Καθώς στην εξωτερική πλευρά έχουμε το ασπράδι, τη μεμβράνη και το κέλυφος, όταν μπαίνει στο κρύο νερό, η μεμβράνη κολλάει πάνω στο κέλυφος και ξεφλουδίζεται εύκολα. Όταν δυσκολευόμαστε, έχει σχέση με το αν έχει κρυώσει σωστά το αυγό αλλά και με το πόσο φρέσκο μπορεί να είναι. Τα πολύ φρέσκα αυγά ξεφλουδίζονται πιο δύσκολα.

Πώς κάνουμε αυγό ποσέ;

Χρειάζεται ένα κατσαρολάκι, νερό, ξύδι, αλάτι και καλής ποιότητας αυγό. Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Αν σπάσεις ένα ωμό αυγό, βλέπεις κατά πόσο αποκολλάται το ασπράδι από τον κρόκο. Ένα φρέσκο, πολύ καλό αυγό, έχει συμπαγές ασπράδι και δεν φεύγει από τον κρόκο. Αυτό βοηθά και στην τεχνική του ποσαρίσματος να μη διαλυθεί. Το ξύδι παίζει ρόλο να κρατήσει το ασπράδι ενωμένο. Κάνοντας μια ελαφριά δίνη, ρίχνεις το αυγό στο κέντρο, ώστε με το γύρισμα να διπλωθεί το ασπράδι γύρω από τον κρόκο.

Το σωστό ποσέ πρέπει να έχει συμπαγές ασπράδι και όταν το κόψεις να είναι παχύρευστος ο κρόκος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

metafora_mathiton_71118_1006.jpg
Καταγγελία στο alfavita.gr: Χωρίς σχολικά λεωφορεία μαθητές με αναπηρία στη Δραπετσώνα
Κραυγή αγωνίας από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Δραπετσώνας - Παιδιά με αναπηρία μένουν εκτός σχολείου λόγω έλλειψης μεταφοράς
Καταγγελία στο alfavita.gr: Χωρίς σχολικά λεωφορεία μαθητές με αναπηρία στη Δραπετσώνα
κροτιδα
Σοκ στην Πάτρα: Κροτίδα εξερράγη μέσα σε σχολείο – Τραυματίστηκε 12χρονος μαθητής
Πανικός την ώρα των μαθημάτων – Άγνωστος πέταξε κροτίδα δίπλα σε αίθουσα Λυκείου, έρευνα από την ΕΛΑΣ
Σοκ στην Πάτρα: Κροτίδα εξερράγη μέσα σε σχολείο – Τραυματίστηκε 12χρονος μαθητής
ποσδεπ
Προκηρύχθηκε το 17ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ για τον Φεβρουάριο 2026
Στο συνέδριο θα συζητηθούν ο απολογισμός πεπραγμένων, ο οικονομικός απολογισμός, το πρόγραμμα δράσης και θα γίνει η εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής
Προκηρύχθηκε το 17ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ για τον Φεβρουάριο 2026