avgo
Οι χρόνοι που απαιτούνται στο μαγείρεμα του αυγού

Είτε προτιμάτε τα αυγά σας μαλακά βρασμένα με τον κρόκο τους να ρέει ελεύθερα πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί σας, είτε σκληρά βρασμένα για να τα απολαύσετε σαν σνακ ή σε μια πλούσια σαλάτα, το κλειδί για την επιτυχία κρύβεται στη λεπτομέρεια της προετοιμασίας και στο χρόνο βρασίματος.

à la coque – 3 λεπτά

Αυτό που ξέρουμε σαν το μελάτο αυγό από τα μωρουδιακά μας χρόνια είναι το λεγόμενο à la coque, που σημαίνει το αυγό στην κοκοτιέρα – το σκεύος που κάθεται επάνω το αυγό. Ένα σωστό μελάτο αυγό θέλει τρία λεπτά.

mollet – 4 με 5 λεπτά

Ο δεύτερος βαθμός είναι το mollet, το οποίο σημαίνει παχύρευστο. Δηλαδή όταν κόβουμε το αυγό, το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος παχύρευστος. Απαιτούνται 4-5 λεπτά βρασμού ανάλογα με το μέγεθος του αυγού.

à la dur – 8 με 10 λεπτά

Το σφιχτό αυγό θέλει μίνιμουμ 8 με 10 λεπτά. Σημασία έχει όταν τελειώσει ο χρόνος βρασμού, να πάρουμε το αυγό και να το βάλουμε σε κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία του. Καθώς στην εξωτερική πλευρά έχουμε το ασπράδι, τη μεμβράνη και το κέλυφος, όταν μπαίνει στο κρύο νερό, η μεμβράνη κολλάει πάνω στο κέλυφος και ξεφλουδίζεται εύκολα. Όταν δυσκολευόμαστε, έχει σχέση με το αν έχει κρυώσει σωστά το αυγό αλλά και με το πόσο φρέσκο μπορεί να είναι. Τα πολύ φρέσκα αυγά ξεφλουδίζονται πιο δύσκολα.

Πώς κάνουμε αυγό ποσέ;

Χρειάζεται ένα κατσαρολάκι, νερό, ξύδι, αλάτι και καλής ποιότητας αυγό. Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Αν σπάσεις ένα ωμό αυγό, βλέπεις κατά πόσο αποκολλάται το ασπράδι από τον κρόκο. Ένα φρέσκο, πολύ καλό αυγό, έχει συμπαγές ασπράδι και δεν φεύγει από τον κρόκο. Αυτό βοηθά και στην τεχνική του ποσαρίσματος να μη διαλυθεί. Το ξύδι παίζει ρόλο να κρατήσει το ασπράδι ενωμένο. Κάνοντας μια ελαφριά δίνη, ρίχνεις το αυγό στο κέντρο, ώστε με το γύρισμα να διπλωθεί το ασπράδι γύρω από τον κρόκο.

Το σωστό ποσέ πρέπει να έχει συμπαγές ασπράδι και όταν το κόψεις να είναι παχύρευστος ο κρόκος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παχυσαρκία
ΠΟΥ: Τι είναι τα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση – Συστήνονται σε ενήλικες
Οι οδηγίες τονίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση για να είναι αποτελεσματική
ΠΟΥ: Τι είναι τα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας που πήραν έγκριση – Συστήνονται σε ενήλικες
μπλο
Στήριξη των αγροτών από τους εκπαιδευτικούς της Ημαθίας – Κάλεσμα για συμμετοχή στο μπλόκο της Κουλούρας
Εκπαιδευτικοί και αγρότες ενώνουν τις φωνές τους για δικαιώματα και αξιοπρέπεια
Στήριξη των αγροτών από τους εκπαιδευτικούς της Ημαθίας – Κάλεσμα για συμμετοχή στο μπλόκο της Κουλούρας
troxaia
Έρχονται τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε οδηγούς από την τροχαία
Η νέα αυτή κίνηση στοχεύει στο να επεκταθούν οι έλεγχοι πέρα από τα αλκοτέστ, ώστε η Τροχαία να μπορεί να εντοπίζει οδηγούς υπό την επήρεια...
Έρχονται τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε οδηγούς από την τροχαία
panepistimiopatron.jpg
Πανεπιστήμιο Πατρών: Εκδήλωση με καθολική προσβασιμότητα για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία
Η δράση, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στην Αγορά Αργύρη, συγκεντρώνει σημαντικές πολιτιστικές και θεσμικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους...
Πανεπιστήμιο Πατρών: Εκδήλωση με καθολική προσβασιμότητα για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία