Υλικά:
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γρ. βούτυρο, κρύο σε κύβους
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
Ξύσμα από 1 λάιμ
800 γρ. γάλα πλήρες
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι βανιλίνη
Ξύσμα από 1 λάιμ και 1 πορτοκάλι
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
Για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, αυγό και ξύσμα. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 26 εκ., στρώνουμε τη μισή ζύμη και πιέζουμε καλά με τον πάτο ενός ποτηριού. Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180°C.
Σε μπολ χτυπάμε αυγά, ζάχαρη, σιμιγδάλι, ξύσμα εσπεριδοειδών και βανίλια. Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη μισοψημένη βάση. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζύμη με κανέλα και καστανή ζάχαρη και πασπαλίζουμε από πάνω.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 35 λεπτά στους 180°C, ώσπου να ροδίσει όμορφα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ