vradino
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς η ώρα του βραδινού επηρεάζει το σάκχαρο και την καύση λίπους

Είναι γνωστό ότι το βραδινό γεύμα, αν καταναλωθεί τη λάθος ώρα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους, όπως επιβεβαιώνει και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ο τρόπος που τρώμε, η ποιότητα και η ποσότητα των τροφών, αλλά και οι ώρες που καταναλώνουμε το φαγητό επηρεάζουν σημαντικά την υγεία και το βάρος μας. Εκτιμάται ότι πάνω από 2.1 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση θερμίδων αργά το βράδυ συνδέεται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

«Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επηρεάζει αρνητικά την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται», εξηγεί ο Δρ. Τζόναθαν Τζουν από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι έτρωγαν δείπνο είτε στις 6 το απόγευμα είτε μετά τις 10 το βράδυ, ενώ όλοι κοιμόντουσαν στις 11 μ.μ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν 18% υψηλότερα μετά το βραδινό γεύμα και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10%, σε σύγκριση με το απογευματινό γεύμα.

«Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρές σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη», συμπληρώνει ο Δρ. Τσεντζουάν Γου, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η έρευνα είναι από τις πιο λεπτομερείς που δείχνουν τις αρνητικές συνέπειες του να τρως αργά το βράδυ και αναδεικνύει τη σημασία του πότε επιλέγουμε να φάμε το τελευταίο μας γεύμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕΠΑ ειδική αγωγή
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Διαδραστική διαδικτυακή ενημέρωση σε υποψηφίους Πανελληνίων Εξετάσεων 2026

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Ελληνικού Μεσογειακού

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Διαδραστική διαδικτυακή ενημέρωση σε υποψηφίους Πανελληνίων Εξετάσεων 2026
Γιάννη Παναγόπουλου
Αντιμέτωπος με κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Μετά από νέα έρευνα που διενήργησε η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος βρέθηκαν μη δηλωθέντα ποσά άνω των 3 εκατ. ευρώ
Αντιμέτωπος με κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
μαθητικός διαγωνισμός
«Τα Χρώματα της Βίας»: Μαθητές από τη Λήμνο σπάνε τη σιωπή για τον σχολικό εκφοβισμό
Μια συγκλονιστική δημιουργία από το Δημοτικό Σχολείο Κοντιά που διεκδικεί τη διάκριση στον διαγωνισμό S.T.E.P. – Πώς μπορείτε να στηρίξετε την...
«Τα Χρώματα της Βίας»: Μαθητές από τη Λήμνο σπάνε τη σιωπή για τον σχολικό εκφοβισμό