Η προέλευση της κέτσαπ
Η ιστορία της ξεκινά αιώνες πριν, από μια ασιατική σάλτσα ψαριού που Βρετανοί ναυτικοί συνάντησαν στις αρχές του 18ου αιώνα. Στην Ευρώπη, η αρχική συνταγή εξελίχθηκε σε παραλλαγές με μανιτάρια, στρείδια και καρύδια, μέχρι που ο Αμερικανός James Mease, το 1812, εισήγαγε την πρώτη εκδοχή με ντομάτες. Η γνωστή σε όλους μας κέτσαπ έγινε δημοφιλής από την εταιρεία Heinz, η οποία την εμπλούτισε με ξύδι, ζάχαρη και καρυκεύματα, δημιουργώντας έναν γευστικό συνδυασμό που περιλαμβάνει όλες τις βασικές γεύσεις: γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και umami.
Τι περιέχει μια τυπική κέτσαπ
Τα συστατικά ποικίλλουν ανάλογα με τη μάρκα, όμως τα βασικά είναι:
Πολτοποιημένες ντομάτες (σε υψηλή περιεκτικότητα)
Ζάχαρη
Αλάτι
Μπαχαρικά και εκχυλίσματα (συχνά σέλινο ή άλλα βότανα)
Η θρεπτική ανάλυση δείχνει ότι μια κουταλιά της σούπας (περίπου 15 γραμμάρια) αποδίδει:
15 θερμίδες
Σάκχαρα: 3,4 γρ.
Λιπαρά: σχεδόν μηδενικά
Αλάτι: 0,3 γρ.
Συγκριτικά με άλλες σάλτσες
Η διατροφολόγος Charlotte Faure Green εξηγεί ότι η κέτσαπ έχει λιγότερα λιπαρά από τη μαγιονέζα (που φτάνει μέχρι και 80% λιπαρά) και παρόμοια ποσότητα σακχάρων με τη σάλτσα μπάρμπεκιου. Σε σχέση με τη μουστάρδα, ωστόσο, περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη. Συμπερασματικά, αν και δεν είναι άθλια επιλογή, δεν μπορεί να θεωρηθεί και θρεπτική.
Γιατί η κέτσαπ θεωρείται ανθυγιεινή;
1. Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη:
Ένα μόνο κουτάλι κέτσαπ περιέχει σχεδόν ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Αν αναλογιστούμε ότι πολλοί καταναλώνουν πολύ περισσότερη ποσότητα ανά γεύμα, η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης ανεβαίνει σημαντικά.
2. Ανήκει στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF):
Η παραγωγή της κέτσαπ περιλαμβάνει βιομηχανικές διεργασίες και προσθήκη πρόσθετων, όπως τροποποιημένα άμυλα, αρωματικά και ενισχυτικά γεύσης. Αυτά την κατατάσσουν στα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής.
3. Συνοδεύει συχνά ανθυγιεινά φαγητά:
Συνήθως χρησιμοποιείται μαζί με fast food, όπως τηγανητές πατάτες, burger και λουκάνικα, αυξάνοντας τον συνολικό "διατροφικό κίνδυνο" του γεύματος.
Υπάρχουν οφέλη;
Παρότι η μέση μερίδα κέτσαπ παρέχει ελάχιστες βιταμίνες, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η επεξεργασία με θερμότητα ενισχύει την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του προστάτη, καθώς και με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η ποσότητα που λαμβάνουμε από μια μικρή ποσότητα κέτσαπ δεν είναι αρκετή για να φέρει ουσιαστικά οφέλη.
Τι θα μπορούσε να κάνει μια κέτσαπ πιο υγιεινή;
Η βασική παγίδα είναι η ζάχαρη. Ακόμη και οι εκδοχές με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι περιέχουν συνήθως γλυκαντικά όπως στέβια ή σουκραλόζη, που επίσης θεωρούνται επεξεργασμένα πρόσθετα. Αν κάποιος θέλει μια πιο υγιεινή επιλογή, μπορεί να αναζητήσει σπιτικές συνταγές με λιγότερη ζάχαρη ή φυσικά γλυκαντικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ