Υλικά:
1 ματσάκι φρέσκος πλατύφυλλος βασιλικός (καλά πλυμένος και στεγνωμένος)
3 σκελίδες σκόρδο (χωρίς το φύτρο)
3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
½ έως ¾ φλιτζανιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή μείγμα με πεκορίνο
½ έως ¾ φλιτζανιού ελαφρύ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε όλα τα κοτσανάκια από τα φύλλα του βασιλικού, γιατί μπορούν να δώσουν πικρή γεύση.
Βάζουμε τα φύλλα λίγα-λίγα σε γουδί και τα χτυπάμε μαζί με το σκόρδο μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Έπειτα, ενσωματώνουμε εναλλάξ το τυρί και το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουμε μια παχύρρευστη και αρωματική σάλτσα.
Στο τέλος, δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Μεταφέρουμε το πέστο σε γυάλινα βαζάκια και το καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο για να διατηρηθεί φρέσκο στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Χρήσιμες συμβουλές:
Μην προσθέσετε το πέστο όσο το φαγητό είναι ακόμη πάνω στη φωτιά· προσθέστε το στο τέλος, ώστε να μη διαχωριστεί το λάδι από το τυρί.
Αντί για μπλέντερ, προτιμήστε το γουδί: η μηχανική σύνθλιψη των φύλλων απελευθερώνει περισσότερο άρωμα και διατηρεί το ζωηρό πράσινο χρώμα.
Χρησιμοποιήστε ήπιο ελαιόλαδο για να μην καλύψει τα υπόλοιπα αρώματα.
Τα παλαιωμένα τυριά, όπως η παρμεζάνα και το πεκορίνο, χαρίζουν πιο γεμάτη γεύση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ