imam-mpailnti
Πλούσιο σε γεύση και αρώματα, βασίζεται σε απλά αλλά νόστιμα υλικά: πολύ κρεμμύδι, αρκετό σκόρδο και μια ιδέα από καυτερή πιπεριά.

Υλικά:
8 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες

40 γρ. αλάτι (για το μούλιασμα)

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

800 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα

500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (χωρίς φλούδα και σπόρους)

2 ντομάτες κομμένες σε φέτες (1 εκ. πάχος)

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη

1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη

150 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1-2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος

Ξύσμα από μισό λεμόνι ή λάιμ (ένα έξτρα άγγιγμα φρεσκάδας από τη σεφ)

Εκτέλεση:
Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Τις ξεφλουδίζουμε εναλλάξ ανά 1 εκ. και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μισή ώρα. Έπειτα, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά με πετσέτα.

Σε κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 1 εκ. βάθος. Όταν το λάδι φτάσει τους 170°C (ή όταν ένα κομμάτι ψωμιού κάνει ελαφρύ τσιτσίρισμα χωρίς να καπνίσει), τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο με 90 ml ελαιόλαδο για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαραθούν και να χρυσίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την πιπεριά, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Λιώνουμε τα σκόρδα με πιρούνι και τα επιστρέφουμε στη σάλτσα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί που τις χωράει ακριβώς. Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και τις καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με φρέσκο δυόσμο και ξύσμα λάιμ. Συνοδεύεται ιδανικά με φέτα και ψωμί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Το χριστουγεννιάτικο λάθος με τον φούρνο που «φουσκώνει» τον λογαριασμό ρεύματος
Τα Χριστούγεννα δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Μερικές απλές αλλαγές στη συμπεριφορά μας στην κουζίνα –και κυρίως...
Το χριστουγεννιάτικο λάθος με τον φούρνο που «φουσκώνει» τον λογαριασμό ρεύματος
Μωμόγεροι
Οι Μωμόγεροι: Το πιο αλλόκοτο και εντυπωσιακό ποντιακό έθιμο των Χριστουγέννων
Ένα αρχέγονο δρώμενο με μεταμφιέσεις, μουσική και σάτιρα που αναβιώνει κάθε γιορτινή περίοδο, διατηρώντας ζωντανή την ποντιακή παράδοση.
Οι Μωμόγεροι: Το πιο αλλόκοτο και εντυπωσιακό ποντιακό έθιμο των Χριστουγέννων
wireless-pos
Διπλή χρέωση στο POS: Τι ισχύει πραγματικά όταν η κάρτα περνά δύο φορές
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών βάζει τέλος στους φόβους των καταναλωτών και εξηγεί γιατί το σενάριο της «διπλής χρέωσης» δεν γίνεται κατά λάθος
Διπλή χρέωση στο POS: Τι ισχύει πραγματικά όταν η κάρτα περνά δύο φορές