imam-mpailnti
Πλούσιο σε γεύση και αρώματα, βασίζεται σε απλά αλλά νόστιμα υλικά: πολύ κρεμμύδι, αρκετό σκόρδο και μια ιδέα από καυτερή πιπεριά.

Υλικά:
8 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες

40 γρ. αλάτι (για το μούλιασμα)

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

800 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα

500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (χωρίς φλούδα και σπόρους)

2 ντομάτες κομμένες σε φέτες (1 εκ. πάχος)

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη

1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη

150 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1-2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος

Ξύσμα από μισό λεμόνι ή λάιμ (ένα έξτρα άγγιγμα φρεσκάδας από τη σεφ)

Εκτέλεση:
Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Τις ξεφλουδίζουμε εναλλάξ ανά 1 εκ. και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μισή ώρα. Έπειτα, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά με πετσέτα.

Σε κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 1 εκ. βάθος. Όταν το λάδι φτάσει τους 170°C (ή όταν ένα κομμάτι ψωμιού κάνει ελαφρύ τσιτσίρισμα χωρίς να καπνίσει), τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο με 90 ml ελαιόλαδο για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαραθούν και να χρυσίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την πιπεριά, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Λιώνουμε τα σκόρδα με πιρούνι και τα επιστρέφουμε στη σάλτσα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί που τις χωράει ακριβώς. Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και τις καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με φρέσκο δυόσμο και ξύσμα λάιμ. Συνοδεύεται ιδανικά με φέτα και ψωμί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρκίνος του μαστού
Οι γυναικολογικοί καρκίνοι μετά τα 40: Nέες ελπίδες από την ανοσοθεραπεία
Κάθε χρόνο περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή γυναικολογικού καρκίνου (εκτός του μαστού), ενώ...
Οι γυναικολογικοί καρκίνοι μετά τα 40: Nέες ελπίδες από την ανοσοθεραπεία
karbonara
Η τέλεια καρμπονάρα: όταν η μαγειρική συναντά τη χημεία της γεύσης
Η καρμπονάρα, απλή στη σύστασή της αλλά εξαιρετικά απαιτητική στην εκτέλεση, είναι κάτι παραπάνω από μια κλασική μακαρονάδα: είναι μάθημα φυσικής.
Η τέλεια καρμπονάρα: όταν η μαγειρική συναντά τη χημεία της γεύσης
Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα
Οργή Ντόλκα που έχασε την κόρη της στα Τέμπη για Καραμανλή: «Βραβεύει φοιτήτρια του Γεωπονικού ενώ το 2023 δολοφόνησε μία άλλη»
Η κ. Ντόλκα χαρακτήρισε τη βράβευση «ασέβεια» και «ντροπή», κατηγορώντας τον Καραμανλή ως «μακελάρη των Τεμπών», ενώ σημείωσε ότι η κόρη της δεν θα...
Οργή Ντόλκα που έχασε την κόρη της στα Τέμπη για Καραμανλή: «Βραβεύει φοιτήτρια του Γεωπονικού ενώ το 2023 δολοφόνησε μία άλλη»
olme
100 χρόνια ΟΛΜΕ: Αίτημα ενίσχυσης της συλλογικότητας και ανθρωπιστική εκπαίδευση
Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΟΛΜΕ, ο Νίκος Τσούλιας τόνισε τον ρόλο της Ομοσπονδίας ως κεντρικού μορφωτικού και κοινωνικού κινήματος,...
100 χρόνια ΟΛΜΕ: Αίτημα ενίσχυσης της συλλογικότητας και ανθρωπιστική εκπαίδευση