Υλικά:
8 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες
40 γρ. αλάτι (για το μούλιασμα)
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
800 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (χωρίς φλούδα και σπόρους)
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες (1 εκ. πάχος)
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
150 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
Ξύσμα από μισό λεμόνι ή λάιμ (ένα έξτρα άγγιγμα φρεσκάδας από τη σεφ)
Εκτέλεση:
Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Τις ξεφλουδίζουμε εναλλάξ ανά 1 εκ. και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μισή ώρα. Έπειτα, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά με πετσέτα.
Σε κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 1 εκ. βάθος. Όταν το λάδι φτάσει τους 170°C (ή όταν ένα κομμάτι ψωμιού κάνει ελαφρύ τσιτσίρισμα χωρίς να καπνίσει), τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο με 90 ml ελαιόλαδο για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαραθούν και να χρυσίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την πιπεριά, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Λιώνουμε τα σκόρδα με πιρούνι και τα επιστρέφουμε στη σάλτσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί που τις χωράει ακριβώς. Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και τις καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με φρέσκο δυόσμο και ξύσμα λάιμ. Συνοδεύεται ιδανικά με φέτα και ψωμί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε ελίτ Πανεπιστήμια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ