imam-mpailnti
Πλούσιο σε γεύση και αρώματα, βασίζεται σε απλά αλλά νόστιμα υλικά: πολύ κρεμμύδι, αρκετό σκόρδο και μια ιδέα από καυτερή πιπεριά.

Υλικά:
8 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες

40 γρ. αλάτι (για το μούλιασμα)

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

800 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα

500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες (χωρίς φλούδα και σπόρους)

2 ντομάτες κομμένες σε φέτες (1 εκ. πάχος)

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη

1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη

150 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1-2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος

Ξύσμα από μισό λεμόνι ή λάιμ (ένα έξτρα άγγιγμα φρεσκάδας από τη σεφ)

Εκτέλεση:
Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Τις ξεφλουδίζουμε εναλλάξ ανά 1 εκ. και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για μισή ώρα. Έπειτα, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά με πετσέτα.

Σε κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 1 εκ. βάθος. Όταν το λάδι φτάσει τους 170°C (ή όταν ένα κομμάτι ψωμιού κάνει ελαφρύ τσιτσίρισμα χωρίς να καπνίσει), τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο με 90 ml ελαιόλαδο για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαραθούν και να χρυσίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την πιπεριά, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Λιώνουμε τα σκόρδα με πιρούνι και τα επιστρέφουμε στη σάλτσα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί που τις χωράει ακριβώς. Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και τις καλύπτουμε με φέτες ντομάτας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με φρέσκο δυόσμο και ξύσμα λάιμ. Συνοδεύεται ιδανικά με φέτα και ψωμί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε ελίτ Πανεπιστήμια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
«Όχι κάμερες σε αμφιθέατρα»: Όλα όσα ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη για ασφάλεια, φοιτητικά δικαιώματα και αλλαγές στα ΑΕΙ
Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πού θα τοποθετούνται κάμερες, μίλησε για την ελευθερία λόγου, τα μέτρα ασφάλειας, τις ποινές και παρουσίασε στοιχεία...
«Όχι κάμερες σε αμφιθέατρα»: Όλα όσα ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη για ασφάλεια, φοιτητικά δικαιώματα και αλλαγές στα ΑΕΙ
ΥΠΑΙΘΑ
​Πόση επικοινωνιακή πολιτική μπορεί να έχουν οι υπουργοί Παιδείας; ​
Η επικοινωνιακή πολιτική προσπαθεί να παρακάμψει τόσο τις μεγάλες προκλήσεις που θέτουν οι εποχές μας στην εκπαίδευση όσο και τα ζέοντα προβλήματα...
​Πόση επικοινωνιακή πολιτική μπορεί να έχουν οι υπουργοί Παιδείας; ​
Κακαόδεντρο
Πώς ονομάζεται το δέντρο που μας χαρίζει τη σοκολάτα; Το όνομα σημαίνει «τροφή των θεών»
Το δέντρο που κρύβεται πίσω από την αγαπημένη λιχουδιά του κόσμου έχει ένα όνομα που ελάχιστοι αναγνωρίζουν – και μια ιστορία που αλλάζει όσα ξέραμε...
Πώς ονομάζεται το δέντρο που μας χαρίζει τη σοκολάτα; Το όνομα σημαίνει «τροφή των θεών»
Βαλίτσες
Οι κοριοί… πάνε διακοπές: Ο αόρατος εφιάλτης στις αποσκευές των ταξιδιωτών
Πώς δεν θα πάρουμε πίσω στο σπίτι μας τους ανεπιθύμητους λαθρεπιβάτες των διακοπών - Έντονο το πρόβλημα σε Ελλάδα και Γαλλία
Οι κοριοί… πάνε διακοπές: Ο αόρατος εφιάλτης στις αποσκευές των ταξιδιωτών