οσομπουκο
Το οσομπούκο, μαγειρεύεται με καλοκαιρινές μελιτζάνες και ώριμες ντομάτες, δημιουργώντας ένα πιάτο πλούσιο σε γεύση και υφή.

Υλικά:
2 κιλά μοσχαρίσιο οσομπούκο (σε χοντρές φέτες με το κόκαλο στο κέντρο)

Αλεύρι για το αλεύρωμα

6 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους 1 εκ.

2 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια

2 φιλεταρισμένες αντζούγιες

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ.γ. μπούκοβο (ή κατά βούληση)

3 κ.γ. πελτές ντομάτας

150 ml λευκό ξηρό κρασί

6 ώριμες ντομάτες, σε λεπτές φέτες

2-3 κ.σ. κάππαρη

500 ml ζωμός κοτόπουλου (ζεστός)

1/2 ματσάκι μαϊντανός (κοτσάνια δεμένα και φύλλα ψιλοκομμένα)

3 φύλλα δάφνης

Ξύσμα από 1 λεμόνι

250 ml ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι, αλατίζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά.

Χαράζουμε κάθε φέτα οσομπούκο στις άκρες για να μην κυρτώνει στο μαγείρεμα. Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι. Σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε καλά τις φέτες σε ελαιόλαδο και τις βγάζουμε στην άκρη.

Στο ίδιο σκεύος και με νέο ελαιόλαδο, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Στο λάδι που έμεινε, σοτάρουμε κρεμμύδι, αντζούγιες, σκόρδο και μπούκοβο. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε. Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας, την κάππαρη, τον ζωμό, τα δεμένα κοτσάνια μαϊντανού και τις δάφνες. Αλατίζουμε ελαφρά και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 1 ώρα. Γυρίζουμε προσεκτικά το κρέας και συνεχίζουμε για άλλη 1 ώρα μαζί με τις μελιτζάνες, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.

Αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για μισή ώρα. Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΟΑΕΔ: Κλειστές οι εκπαιδευτικές δομές μέχρι τις 7 Ιανουαρίου
Προκρούστεια παιδεία: Όταν η εξοικονόμηση πόρων γίνεται πάνω στις πλάτες σχολείων και εκπαιδευτικών
Συγχωνεύσεις τμημάτων, καθυστερημένες προσλήψεις και αναπληρωτές σε αναμονή – το δημόσιο σχολείο δοκιμάζεται
Προκρούστεια παιδεία: Όταν η εξοικονόμηση πόρων γίνεται πάνω στις πλάτες σχολείων και εκπαιδευτικών
κατώτατος μισθός
Παράλληλη μισθοδοσία και σύνταξη: Πότε «καίγεται» ο συντάξιμος χρόνος – Τι έκρινε το ΝΣΚ με τη γνωμοδότηση 80/2025
Πότε η παράλληλη μισθοδοσία με σύνταξη ακυρώνει τον συντάξιμο χρόνο – Τι έκρινε η γνωμοδότηση 80/2025 του ΝΣΚ
Παράλληλη μισθοδοσία και σύνταξη: Πότε «καίγεται» ο συντάξιμος χρόνος – Τι έκρινε το ΝΣΚ με τη γνωμοδότηση 80/2025
εργαζομενοι καθονται σε τραπέζι
Οι 5+1 μεγάλες αλλαγές στην εργασία το 2026 – Δυσπιστία, απολύσεις, AI και μια μικρή ελπίδα
Τι αποκαλύπτει η διεθνής έρευνα της Glassdoor για το πώς θα δουλεύουμε, πόσο θα πληρωνόμαστε και πόσο ασφαλείς θα αισθανόμαστε μέσα στο 2026
Οι 5+1 μεγάλες αλλαγές στην εργασία το 2026 – Δυσπιστία, απολύσεις, AI και μια μικρή ελπίδα