Η φάβα, με καταγωγή από το Αιγαίο, αποτελεί ιδανικό ορεκτικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Είναι ελαφριά, χωρίς όμως να στερείται γεύσης ή διατροφικής αξίας. Περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει προσφέρουν ενέργεια και αίσθηση πληρότητας χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ η χαμηλή της περιεκτικότητα σε λιπαρά την καθιστά εξαιρετική επιλογή για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Αν θέλουμε να απογειώσουμε τη γεύση, προσθέτουμε καραμελωμένα κρεμμύδια, που χαρίζουν γλυκιά ισορροπία και επιπλέον αντιοξειδωτικά. Η κάππαρη, με την πικάντικη αλμύρα και την ελαφρώς ξινή επίγευση, δίνει έξτρα ένταση και φρεσκάδα, ενώ συμβάλλει και στη χώνευση, αφού αποτελεί τρόφιμο ζύμωσης.
Μπορείτε να τη σερβίρετε σαν πρώτο πιάτο με ψωμί ή παξιμάδι, αλλά και σαν συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με μεζέδες και ένα ποτήρι ούζο, γιατί όχι, ακόμη και δίπλα στη θάλασσα.
Υλικά:
250 γρ. φάβα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (ολόκληρο)
1 φύλλο δάφνης
Περίπου 1 λίτρο νερό
Αλάτι, πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη ή μέλι (προαιρετικά)
1-2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο ή κόκκινο κρασί
Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. κάππαρη (καλά ξεπλυμένη)
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Χυμός λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπλένετε τη φάβα καλά με κρύο νερό. Τη βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και τη δάφνη. Προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται.
Όταν μαλακώσει καλά (σε περίπου 45-50 λεπτά), αφαιρείτε το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα φετάκια κρεμμυδιού με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτετε τη ζάχαρη ή το μέλι και το ξίδι. Ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσουν και να πάρουν βαθύ χρώμα.
Απλώνετε τη φάβα σε ρηχό μπολ ή πιάτο, προσθέτετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την κάππαρη, λίγο λεμόνι, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μικρές ιδέες για παραλλαγές:
Προσθέστε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ή δυόσμο για περισσότερη φρεσκάδα
Απολαύστε τη φάβα και παγωμένη, ιδανική για πικνίκ ή μπάνιο στην παραλία
Ταιριάζει υπέροχα με ντοματοσαλάτα ή ψητά λαχανικά για ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ