skylos
Όταν γίνεται έντονα ή επίμονα, μπορεί να σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από ένα απλό ένστικτο καθαρισμού.

Τι σημαίνει όταν ο σκύλος γλείφει τα πόδια του;
Η περιστασιακή ενασχόληση ενός σκύλου με τα πόδια του είναι συνήθως φυσιολογική, καθώς τα ζώα συχνά καθαρίζονται με τη γλώσσα τους. Αν όμως η συμπεριφορά αυτή είναι συνεχής ή εστιασμένη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε ενδέχεται να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, είτε σωματικό είτε συμπεριφορικό.

Πιθανές αιτίες

1. Τραυματισμοί και ξένα σώματα
Μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας μπορεί να υποδεικνύει τραυματισμό, όπως πατήματα σε αιχμηρά αντικείμενα, εγκαύματα από ζεστές επιφάνειες ή τσιμπήματα από έντομα. Ακόμη και μια αγκάθι ή μια πέτρα μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση.

2. Κύστεις, μάζες και προβλήματα στις αρθρώσεις
Η ύπαρξη κάποιου εξογκώματος ή αρθρίτιδας μπορεί να προκαλεί ενόχληση που οδηγεί σε επίμονο γλείψιμο. Αν ο σκύλος εστιάζει σε ένα μόνο πόδι, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη εντοπισμένου προβλήματος.

3. Δερματικές μολύνσεις
Οι βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις είναι κοινές στα πατουσάκια των σκύλων, ιδίως όταν αυτά παραμένουν υγρά από υπερβολικό γλείψιμο. Τα εξωπαράσιτα, όπως ψύλλοι και ακάρεα, επίσης μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και ερεθισμό.

4. Αλλεργίες
Οι αλλεργίες, είτε προέρχονται από τη διατροφή είτε από το περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και φαγούρα στα πέλματα. Αυτό κάνει τον σκύλο να γλείφει τα πόδια του για να ανακουφιστεί.

5. Συμπεριφορικά αίτια
Ανία, άγχος ή στρες μπορεί να οδηγήσουν έναν σκύλο σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το γλείψιμο. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό το μοτίβο μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Πώς να ελέγξετε αν υπάρχει πρόβλημα
Εξετάστε τα πόδια του σκύλου σας προσεκτικά: δείτε αν υπάρχουν γρατζουνιές, πληγές, πρήξιμο, ασυνήθιστη μυρωδιά ή αλλαγή στο χρώμα του τριχώματος γύρω από τις πατούσες. Η παρουσία καφέ λεκέδων από το σάλιο είναι ένδειξη έντονου και συχνού γλειψίματος. Σε κάθε περίπτωση που κάτι φαίνεται ασυνήθιστο, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας.

Αντιμετώπιση και θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση. Ο/Η κτηνίατρος μπορεί να συστήσει:

Τοπικές θεραπείες, όπως σπρέι ή λουτρά με φαρμακευτικά διαλύματα

Αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα σε περίπτωση μόλυνσης

Επέμβαση, αν εντοπιστεί ξένο σώμα ή μάζα

Συμπεριφορική παρέμβαση, εάν δεν διαπιστωθεί οργανικό πρόβλημα

Σε περιπτώσεις ψυχολογικής αιτίας, συνιστάται να εμπλουτίσετε την καθημερινότητα του σκύλου σας με παιχνίδι, βόλτες και νοητική διέγερση. Η τροποποίηση συμπεριφοράς είναι μακροχρόνια διαδικασία και απαιτεί υπομονή.

Πώς να προλάβετε το γλείψιμο
Η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία. Διατηρείτε τα πόδια του σκύλου σας καθαρά, ελέγχετε τακτικά για τραυματισμούς μετά από κάθε βόλτα και φροντίζετε τα νύχια του. Αν ζείτε σε περιοχή με ακραίες καιρικές συνθήκες, εξετάστε τη χρήση ειδικών υποδημάτων ή προστατευτικών κρεμών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σε ποια περιοχή της χώρας συζητιέται η ίδρυση νέας Πανεπιστημιακής Σχολής;
Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποκέντρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης και αναβάθμισης της ελληνικής περιφέρειας
Σε ποια περιοχή της χώρας συζητιέται η ίδρυση νέας Πανεπιστημιακής Σχολής;