Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις αρμόδιες αρχές και στις τοπικές κοινωνίες των παραθαλάσσιων περιοχών του Ευβοϊκού, εξαιτίας της εμφάνισης μεγάλου αριθμού μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca). Το φαινόμενο, αν και όχι πρωτόγνωρο για τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα εξαιτίας των επιπτώσεων στην υγεία των λουόμενων.
Αναφορές περιστατικών και ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες
Όπως αναφέρουν τοπικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί πολλαπλά περιστατικά επαφής λουόμενων με τις μέδουσες, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης και χαμηλής εγρήγορσης.
Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με φαρμακοποιούς της περιοχής, περιλαμβάνουν έντονο πόνο, κοκκινίλες, δερματικούς ερεθισμούς και σε αρκετές περιπτώσεις ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις. Μάλιστα, σε αρκετά φαρμακεία της Χαλκίδας παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση για αντιισταμινικά και καταπραϋντικές κρέμες, γεγονός που αποτυπώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Παιδιά στο νοσοκομείο για προληπτική εξέταση
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πέντε ανήλικα παιδιά οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για να λάβουν ιατρική φροντίδα, ύστερα από επαφή με τη μωβ μέδουσα. Ευτυχώς, δεν προέκυψε κανένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους, ωστόσο το περιστατικό επιβεβαιώνει την ευαισθησία των παιδιών στις τοξίνες της συγκεκριμένης μέδουσας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν: Αυξημένη επικινδυνότητα
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Pelagia noctiluca είναι ένα από τα πιο τοξικά είδη μέδουσας στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά της μπορεί να προκαλέσει δυνατό κάψιμο, έντονο κνησμό, πρήξιμο ή ακόμα και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες.
Ιδιαίτερη σύσταση γίνεται προς τους γονείς, ώστε να επιβλέπουν συνεχώς τα παιδιά κατά τη διάρκεια της κολύμβησης και να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν καταγραφεί εμφανίσεις του είδους.
Μέτρα πρόληψης και πρώτες βοήθειες
Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε συστάσεις για προληπτικά μέτρα. Οι πολίτες καλούνται να:
Παρατηρούν τις προειδοποιητικές πινακίδες στις παραλίες.
Αποφεύγουν την επαφή με μέδουσες, ακόμα και όταν φαίνονται ακίνητες.
Σε περίπτωση τσιμπήματος, να ξεπλένουν το σημείο μόνο με θαλασσινό νερό, χωρίς τρίψιμο ή ξύσιμο, και να εφαρμόζουν ειδική κρέμα ή παγάκια μέσα σε ύφασμα για ανακούφιση.
Σε επαγρύπνηση οι αρχές – παρακολουθούν το φαινόμενο
Οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή για την εξάπλωση του φαινομένου, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα εποχικής μετακίνησης του πληθυσμού των μεδουσών προς άλλες παραλίες της κεντρικής Ελλάδας.
Η εμφάνιση των μωβ μεδουσών δεν είναι ασυνήθιστη για τα ελληνικά νερά, ωστόσο η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού σε μικρή χρονική περίοδο προκαλεί ανησυχία και απαιτεί προληπτική δράση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ