Ο αγαπημένος πρωινός «σύμμαχος» εκατομμυρίων ανθρώπων, ο στιγμιαίος καφές, ίσως κρύβει κινδύνους για την όραση, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Science & Nutrition αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωσή του συνδέεται γενετικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ξηρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας – της κυριότερης αιτίας μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους παγκοσμίως.
Σε αντίθεση με τον αλεσμένο ή τον ντεκαφεϊνέ καφέ, ο στιγμιαίος φαίνεται να εμπλέκεται άμεσα στον αυξημένο κίνδυνο, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν σε υπολείμματα επεξεργασίας και χημικά υποπροϊόντα – όπως ακρυλαμίδιο και οξειδωμένα λιπίδια – που ενδέχεται να επιβαρύνουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Τα στοιχεία προήλθαν από τις μεγάλες βάσεις γενετικών δεδομένων UK Biobank και FinnGen, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά μια αιτιώδη, και όχι απλώς συσχετιστική, σχέση μεταξύ του στιγμιαίου καφέ και της εκφύλισης της ωχράς.
Οι ειδικοί προτείνουν στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή πρώιμα σημάδια της πάθησης να επανεξετάσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, προτιμώντας πιο «καθαρά» αφεψήματα. Παράλληλα, καλούν τους επαγγελματίες υγείας να εντάξουν τα ευρήματα αυτά στις συστάσεις πρόληψης για τις ηλικιακές παθήσεις των ματιών.
Πηγή: iatropedia.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολεία: Επανέρχεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα το αγαπημένο μάθημα των μαθητών με νέα θεματική
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ