Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ελληνικού FBI για την υπόθεση της αλυσίδας αρτοποιείων «Χωριάτικο», μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της, Άγγελου Γιαννακόπουλου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε οργανωμένο κύκλωμα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι αστυνομικές αρχές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις πιθανές διασυνδέσεις της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης με κρατικές υπηρεσίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς, διερευνώντας εάν υπήρχαν πρόσωπα που παρείχαν προστασία ή ενημέρωναν τα μέλη της για επικείμενους ελέγχους.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο το κύκλωμα να είχε αναπτύξει δραστηριότητα και σε άλλους τομείς παρανομίας.
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τις 500 εικονικές εταιρείες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικές αρχές, από το 2016 φέρεται να είχε στηθεί ένας εκτεταμένος μηχανισμός με τη δημιουργία τουλάχιστον 500 εικονικών εταιρειών, μέσω των οποίων αποφεύγονταν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Το ύψος της φερόμενης φοροδιαφυγής από μη καταβολή ΦΠΑ ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ υπολογίζονται σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες εμφανίζονταν να δραστηριοποιούνται για μικρά χρονικά διαστήματα, εισπράττοντας έσοδα από περίπου 200 επιχειρήσεις εστίασης. Στη συνέχεια διέκοπταν τη λειτουργία τους, αφήνοντας πίσω σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις.
Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του μηχανισμού φέρονται να είχαν δεκάδες πρόσωπα που χρησιμοποιούνταν ως «αχυράνθρωποι». Εμφανίζονταν ως διαχειριστές των εταιρειών, λαμβάνοντας μηνιαίες αμοιβές από 500 έως 700 ευρώ.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης έχουν συλληφθεί συνολικά 51 άτομα, ανάμεσά τους τρεις λογιστές, καθώς και συνεργάτες του βασικού κατηγορουμένου που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης και των beach bars.
Ερευνώνται πιθανές διασυνδέσεις με κρατικές υπηρεσίες
Ένα από τα βασικά σκέλη της έρευνας αφορά το ενδεχόμενο η οργάνωση να διέθετε πρόσβαση σε πρόσωπα που υπηρετούσαν σε κρατικές υπηρεσίες ή ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Οι αρχές εξετάζουν εάν υπήρχε δυνατότητα εκ των προτέρων ενημέρωσης για ελέγχους ή παροχής προστασίας, γεγονός που θα μπορούσε να συνδέεται με τη μακροχρόνια λειτουργία του φερόμενου μηχανισμού.
Προς το παρόν, η συγκεκριμένη πτυχή παραμένει υπό διερεύνηση.
Από το Ντουμπάι στα Ιωάννινα – Το ενδεχόμενο διαφυγής στην Αλβανία
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Άγγελος Γιαννακόπουλος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Ντουμπάι. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εντοπίστηκε στα Ιωάννινα, όπου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να προετοίμαζε τη διαφυγή του προς την Αλβανία.
Η αστυνομική έρευνα είχε αρχίσει περίπου δέκα μήνες νωρίτερα, με αφορμή καταγγελίες επιχειρηματιών από τη Μύκονο, αλλά και στοιχεία που προέκυψαν από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξετάζεται και πιθανή εμπλοκή του κυκλώματος σε εκμετάλλευση γυναικών μέσω ιστοσελίδων ερωτικού περιεχομένου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εξαχθεί οριστικά συμπεράσματα.
Η παλαιότερη σύλληψη και η καταδίκη του 2015
Ο επιχειρηματίας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές και δικαστικές αρχές. Ειδικότερα, το 2010 είχε συλληφθεί ως φερόμενος επικεφαλής κυκλώματος σωματεμπορίας, ενώ το 2015 καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών για εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στη συνέχεια άσκησε έφεση με ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκε ελεύθερος. Κατά τη δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης, ορισμένες ποινές μειώθηκαν, ενώ άλλες κατηγορίες παραγράφηκαν.
Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται, με αντικείμενο τόσο την πλήρη αποτύπωση των οικονομικών δραστηριοτήτων της φερόμενης οργάνωσης όσο και τη διερεύνηση των πιθανών διασυνδέσεών της με πρόσωπα εντός κρατικών υπηρεσιών.