καφές
οι νέες επιστημονικές μελέτες αλλάζουν τα δεδομένα για το τι είναι πραγματικά ωφέλιμο, και τι όχι.

Η θετική έκπληξη του γάλακτος
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, ανατρέπει τις καθιερωμένες αντιλήψεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν συνδυάζονται οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά που υπάρχουν φυσικά στον καφέ) με τα αμινοξέα που βρίσκονται στο γάλα, δημιουργείται ένα μείγμα που ενισχύει σημαντικά την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα πειράματα, τα ανοσοποιητικά κύτταρα που εκτέθηκαν σε αυτόν τον συνδυασμό παρουσίασαν σχεδόν διπλάσια αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση φλεγμονών, σε σύγκριση με εκείνα που εκτέθηκαν μόνο σε πολυφαινόλες.

Ο ρόλος των φλεγμονών και των πολυφαινολών
Η φλεγμονή είναι μία φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς ή επιθέσεις από μικρόβια, και παρότι είναι χρήσιμη ως άμυνα, η υπερβολική ή χρόνια φλεγμονή μπορεί να συνδεθεί με ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή άλλες χρόνιες παθήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολυφαινόλες παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο. Βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη φλεγμονή και τη γήρανση των κυττάρων.

Και τι γίνεται με τη ζάχαρη;
Εδώ τα νέα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Παρότι η ζάχαρη κάνει τον καφέ πιο γευστικό για πολλούς, δεν προσφέρει κάποιο διατροφικό όφελος το αντίθετο μάλιστα. Η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με αύξηση της φλεγμονής, μείωση της ανοσολογικής απόδοσης και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παγωμένο νερό
Αφυδάτωση και dέρμα: Πώς eπηρεάζει την eπιδερμίδα σας και pώς να την ροστατεύσετε
Η αφυδάτωση θαμπώνει το δέρμα και αποδυναμώνει τον φυσικό φραγμό του. Μάθετε πώς να διατηρείτε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη και υγιή.
Αφυδάτωση και dέρμα: Πώς eπηρεάζει την eπιδερμίδα σας και pώς να την ροστατεύσετε