Η θετική έκπληξη του γάλακτος
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, ανατρέπει τις καθιερωμένες αντιλήψεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν συνδυάζονται οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά που υπάρχουν φυσικά στον καφέ) με τα αμινοξέα που βρίσκονται στο γάλα, δημιουργείται ένα μείγμα που ενισχύει σημαντικά την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα πειράματα, τα ανοσοποιητικά κύτταρα που εκτέθηκαν σε αυτόν τον συνδυασμό παρουσίασαν σχεδόν διπλάσια αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση φλεγμονών, σε σύγκριση με εκείνα που εκτέθηκαν μόνο σε πολυφαινόλες.
Ο ρόλος των φλεγμονών και των πολυφαινολών
Η φλεγμονή είναι μία φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς ή επιθέσεις από μικρόβια, και παρότι είναι χρήσιμη ως άμυνα, η υπερβολική ή χρόνια φλεγμονή μπορεί να συνδεθεί με ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή άλλες χρόνιες παθήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολυφαινόλες παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο. Βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη φλεγμονή και τη γήρανση των κυττάρων.
Και τι γίνεται με τη ζάχαρη;
Εδώ τα νέα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Παρότι η ζάχαρη κάνει τον καφέ πιο γευστικό για πολλούς, δεν προσφέρει κάποιο διατροφικό όφελος το αντίθετο μάλιστα. Η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με αύξηση της φλεγμονής, μείωση της ανοσολογικής απόδοσης και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 3/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ