καφές
Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition φέρνει στο φως μια ανησυχητική συσχέτιση ανάμεσα στον στιγμιαίο καφέ και την υγεία των ματιών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η τακτική κατανάλωση στιγμιαίου καφέ ενδέχεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ξηρής μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας σοβαρής πάθησης που επηρεάζει την κεντρική όραση.

Η έρευνα ανέδειξε μια αιτιώδη σχέση σε γενετικό επίπεδο μεταξύ της κατανάλωσης αυτού του τύπου καφέ και του αυξημένου κινδύνου για την οφθαλμική πάθηση. Αντίθετα, η κατανάλωση αλεσμένου καφέ ή ντεκαφεϊνέ δεν φάνηκε να έχει παρόμοιο αντίκτυπο στην υγεία των ματιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αιτία ίσως εντοπίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στιγμιαίου καφέ.

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών που προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους, προκαλώντας σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης. Η ωχρά κηλίδα είναι το μέρος του αμφιβληστροειδούς υπεύθυνο για την ευκρινή όραση και η φθορά της μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην ανάγνωση, την αναγνώριση προσώπων ή την οδήγηση. Το 2020, υπολογίζεται ότι περίπου 196 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έπασχαν από AMD, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 240 εκατομμύρια έως το 2040.

Παρότι έχουν εντοπιστεί γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες, δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν θεραπεύεται, ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της, κυρίως αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Η έρευνα και τα ευρήματα
Για τη διεξαγωγή της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από δύο μεγάλες βάσεις γενετικών πληροφοριών: την UK Biobank (για τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ) και τη βάση Finngen GWAS (για περιστατικά εκφύλισης της ωχράς κηλίδας). Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του είδους και της ποσότητας καφέ που καταναλώνεται και του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα επεξεργασμένα στοιχεία που συναντώνται αποκλειστικά στον στιγμιαίο καφέ, όπως υποπροϊόντα της αποξήρανσης, πρόσθετα και πιθανές χημικές ενώσεις, μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στην επιβάρυνση της υγείας των ματιών. Ειδική αναφορά έγινε στην παρουσία ακρυλαμιδίου και οξειδωμένων λιπιδίων, ουσιών που δεν απαντώνται στον αλεσμένο ή φρέσκο καφέ.

Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;
Με βάση τα παραπάνω, τα άτομα με κληρονομική προδιάθεση ή εκείνοι που παρουσιάζουν πρώιμα σημάδια της εκφύλισης καλούνται να εξετάσουν τη μείωση ή την αντικατάσταση του στιγμιαίου καφέ με λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές. Οι επαγγελματίες υγείας και οι ειδικοί στη διατροφή ενθαρρύνονται να εντάξουν αυτές τις πληροφορίες στις συστάσεις τους, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση γύρω από τις επιπτώσεις των επεξεργασμένων τροφίμων, όχι μόνο στη γενική υγεία, αλλά και στην ποιότητα της όρασης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απόλυτος θρίαμβος για μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας – 20 σε όλα τα μαθήματα στις Πανελλαδικές

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μπάνιο
Δέκα καθημερινά λάθη στο μπάνιο που καταστρέφουν το δέρμα μας
Πολλοί από εμάς κάνουμε ασυνείδητα λάθη στο μπάνιο που όχι μόνο δεν ωφελούν την επιδερμίδα μας, αλλά αντιθέτως την φθείρουν και την αφήνουν...
Δέκα καθημερινά λάθη στο μπάνιο που καταστρέφουν το δέρμα μας