Ελιές
Οι ελιές θεωρούνται συχνά μια υγιεινή επιλογή στη διατροφή μας, όμως είναι σημαντικό να δούμε σφαιρικά τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τις πιθανές παγίδες που κρύβουν.

Τα θετικά της κατανάλωσης ελιών

Πλούσιες σε "καλά" λιπαρά
Οι ελιές περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, με κυρίαρχο το ελαϊκό οξύ, που συνδέεται με τη μείωση των φλεγμονών και την προστασία της καρδιάς. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Υγεία του εντέρου
Οι πολυφαινόλες των ελιών έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ φαίνεται ότι ενισχύουν την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες που περιέχουν συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πλούτος σε βιταμίνες και μέταλλα
Οι μαύρες ελιές είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που δρα προστατευτικά για την καρδιά, το δέρμα και το ανοσοποιητικό. Περιέχουν, επίσης, ασβέστιο και χαλκό, μέταλλα που βοηθούν στην υγεία των οστών και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Γιατί οι ελιές θέλουν μέτρο

Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Οι ελιές συντηρούνται συχνά σε άλμη, γεγονός που τις καθιστά πλούσιες σε νάτριο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα πίεσης ή καρδιοπάθειες. Ένα απλό ξέπλυμα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε αλάτι.

Θερμίδες και ποσότητα
Οι ελιές, ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να έχουν αυξημένες θερμίδες. Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους πρέπει να τις καταναλώνουν με μέτρο, για να αποφύγουν περιττές θερμίδες.

Ευαισθησία στο έντερο
Οι μαύρες ελιές περιέχουν περισσότερες βιοδραστικές ουσίες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα. Οι πράσινες ελιές θεωρούνται πιο ήπιες και φιλικές για ευαίσθητα στομάχια.

Ποιες ελιές να διαλέξω;
Οι πράσινες ελιές συλλέγονται όταν είναι ακόμα άγουρες και έχουν πιο πικρή γεύση, ενώ οι μαύρες είναι πιο ώριμες, μαλακές και γλυκές. Και οι δύο έχουν τη δική τους διατροφική αξία, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι μας.

Προσοχή στις ελιές με προσθήκες
Ελιές που περιέχουν υλικά όπως σκόρδο, πιπεριές ή τυρί, μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη διατροφική τους αξία. Το σκόρδο, για παράδειγμα, λειτουργεί ως πρεβιοτικό, ενώ το τυρί προσφέρει ασβέστιο. Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγουμε τις ελιές σε πολύ επεξεργασμένα λάδια και να επιλέγουμε εκείνες που διατηρούνται σε ελαιόλαδο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται Βιολόγοι, Φυσικοί, Χημικοί με 3ετή εμπειρία σε σχολείο για εξ αποστάσεως επιστημονικό project

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ITALIKA
Πίνακες Εκπαιδευτικών 2025 και 2026: Φτάστε στα 20 μόρια με Ιταλικά και Ισπανικά
Τι αλλάζει φέτος με την ανακοίνωση για εύκολα Ιταλικά και Ισπανικά πριν το άνοιγμα των Πινάκων 2025 και 2026
Πίνακες Εκπαιδευτικών 2025 και 2026: Φτάστε στα 20 μόρια με Ιταλικά και Ισπανικά
laxanika
Ποια φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή και την αποθήκευση τροφίμων, υπάρχουν ορισμένα που όχι μόνο δεν ωφελούνται από την ψύξη, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν...
Ποια φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
krema
Η πιο κλασική συνταγή για μπεσαμέλ
Η μπεσαμέλ είναι μία από τις πιο βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και στη μεσογειακή μαγειρική. Ας δούμε πώς...
Η πιο κλασική συνταγή για μπεσαμέλ