Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν το βουβαλίσιο κρέας, καθώς είναι αποδεδειγμένα θρεπτικό, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλά λιπαρά και σημαντικά μειωμένη χοληστερίνη. Οι ειδικοί στη διατροφή επισημαίνουν ότι υπερτερεί σε σχέση με το βοδινό και άλλα είδη κρέατος, προσφέροντας λιγότερες θερμίδες, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και σχεδόν τη μισή χοληστερίνη. Μάλιστα, περιέχει διπλάσιο σίδηρο από το μοσχάρι, ενώ ακόμα και το κοτόπουλο έχει υψηλότερα λιπαρά και χοληστερίνη συγκριτικά με το βουβαλίσιο.
Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια βουβαλίσιου κρέατος αποδίδουν περίπου 130 θερμίδες, σε αντίθεση με τα 260-300 του βοδινού. Η γεύση του θεωρείται εξαιρετική και πολλοί το ενσωματώνουν σε παραδοσιακά πιάτα όπως στιφάδο ή ψητό με πατάτες, ενώ άλλοι επιλέγουν βουβαλίσια αλλαντικά αντί για τα συμβατικά.
Διατροφική αξία ανά είδος κοπής (100 γρ.):
Κιλότο με κόκκαλο: 2 γρ. λιπαρά, 113 θερμίδες, 21 γρ. πρωτεΐνη
Νουά: 2 γρ. λιπαρά, 116 θερμίδες, 22 γρ. πρωτεΐνη
Φιλέτο χωρίς κόκκαλο: 2 γρ. λιπαρά, 122 θερμίδες, 23 γρ. πρωτεΐνη
Αλλαντικό βουβαλίσιο: 7 γρ. λιπαρά, 146 θερμίδες, 20 γρ. πρωτεΐνη
Τα περισσότερα προϊόντα βουβαλίσιου κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά προέρχονται από την περιοχή των Σερρών, με έμφαση στον υγιεινό και βιώσιμο τρόπο εκτροφής.
Συνταγή: Βουβαλίσιο ραγού με παπαρδέλες
Υλικά:
1 κιλό βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης (σπάλα ή ελιά), κομμένο σε κύβους
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλερι
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κούπα κόκκινο κρασί
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
3 κούπες ζωμός λαχανικών
4 φύλλα δάφνης
2 κλωνάρια θυμάρι
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. ανθός αλατιού
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
400 γρ. παπαρδέλες
Εκτέλεση:
Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, το κρασί και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Στο μεταξύ, βράζουμε τις παπαρδέλες, τις στραγγίζουμε και τις αναμειγνύουμε με το ραγού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ