Οι διατροφολόγοι γενικά συμφωνούν ότι το ψήσιμο στον φούρνο ή το βράσιμο (π.χ. στον ατμό ή σε νερό) είναι από τις πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος του κρέατος. Ωστόσο, αν περιοριστούμε σε μεθόδους ψησίματος, δηλαδή με έκθεση σε θερμότητα χωρίς προσθήκη πολύ υγρού, τότε η ψήσιμο στον φούρνο (ψητό) και το ψήσιμο σε σχάρα με έλεγχο της θερμοκρασίας θεωρούνται από τις πιο υγιεινές επιλογές — με ορισμένες προϋποθέσεις.
Πιο υγιεινό: Ψήσιμο στον φούρνο Ομοιόμορφη θερμοκρασία που επιτρέπει καλό έλεγχο του μαγειρέματος. Χαμηλότερη παραγωγή καρκινογόνων ουσιών (π.χ. πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων - PAHs) σε σχέση με το ψήσιμο σε κάρβουνα. Το λίπος αποστραγγίζεται χωρίς να καίγεται και να επανέρχεται στο φαγητό.
Με μέτρο: Ψήσιμο σε σχάρα (BBQ) Ενώ χαρίζει γεύση και είναι δημοφιλές, μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς ενώσεις όταν το λίπος στάζει στη φωτιά και δημιουργούνται φλόγες. Συνιστάται να χρησιμοποιείται μαρινάρισμα με ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο ή βότανα, καθώς περιορίζει τη δημιουργία αυτών των ουσιών.
Χρήση αλουμινόχαρτου ή αποφυγή άμεσης επαφής με τη φλόγα βοηθά.
Λιγότερο υγιεινές μέθοδοι
Τηγάνισμα: αυξάνει τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά.
Ψήσιμο σε κάρβουνα χωρίς προστασία: αυξημένος κίνδυνος για δημιουργία καρκινογόνων.
Συμβουλές διατροφολόγων για υγιεινό ψήσιμο
- Αποφεύγετε το κάψιμο του κρέατος (μαύρα σημεία).
- Αφαιρείτε το ορατό λίπος πριν το ψήσιμο.
- Μαρινάρετε το κρέας – μειώνει έως και 90% τις βλαβερές ενώσεις.
- Χρησιμοποιείτε θερμόμετρο για σωστό ψήσιμο χωρίς υπερβολικό χρόνο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ