Ξεχάστε όσα ξέρατε για τα κλασικά ζυμαρικά φούρνου. Αυτά τα κανελόνια δεν είναι απλώς μια ακόμη συνταγή — είναι μια απολαυστική εμπειρία. Γεμισμένα με έναν ζεστό συνδυασμό σπανακιού και ρικότας, προσφέρουν γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο πικάντικο και το βελούδινο. Το μυστικό; Η αφράτη, ελαφρώς ουδέτερη σάλτσα μπεσαμέλ που καλύπτει ευγενικά κάθε ρολό, εξισορροπώντας ιδανικά τη δυναμική γέμιση.
Μετά από ένα ελαφρύ ψήσιμο, τα κανελόνια αποκτούν χρυσαφένια όψη και το άρωμα που αναδύεται από τον φούρνο φέρνει στο μυαλό εικόνες από τραπέζια Κυριακής.
Για ένα πλήρες γεύμα που θα θυμάστε, σερβίρετέ τα με φρεσκοκομμένη σαλάτα εποχής και χοντροκομμένο, χωριάτικο ψωμί – ιδανικά, ζυμωτό. Είναι το είδος του φαγητού που δεν χορταίνεις να το προσφέρεις και να το ξαναφτιάχνεις.
Υλικά για τη Συνταγή
250 γραμμάρια κανελόνια
500 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι ή 300 γραμμάρια κατεψυγμένο σπανάκι
250 γραμμάρια τυρί ρικότα
100 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη
1 αυγό
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
400 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Πλύντε καλά το φρέσκο σπανάκι, στραγγίστε το με ένα σπίνερ και βάλτε το να μαραθεί σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και σοτάρετέ το για λίγο μαζί με το σπανάκι. Αλατοπιπερώστε το μίγμα και προσθέστε, αν θέλετε λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
2. Αφήστε το σπανάκι να κρυώσει και κόψτε το σε μέτρια κομμάτια (όχι ψιλοκομμένο). Βάλτε το σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί το τυρί ρικότα, το αυγό και τη μισή ποσότητα παρμεζάνας. Ανακατέψτε καλά το μίγμα και αλατοπιπερώστε λίγο.
3. Γεμίστε τα κανελόνια με το μίγμα της γέμισης χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα πρόχειρο κορνέ.
4. Ετοιμάστε τη σάλτσα μπεσαμέλ. Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα το αλεύρι, μέχρι να μυρίσει ελαφρά. Ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πετύχετε μια κρεμώδη και πλούσια μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώστε τη μπεσαμέλ και προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο, αν είναι στις γεύσεις σας.
5. Ρίξτε τη μισή μπεσαμέλ σε ένα ταψί και τοποθετήστε από πάνω τα γεμιστά κανελόνια.
Απλώστε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίστε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
6. Ψήστε τα κανελόνια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Αφήστε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Συμβουλές
- Πασπαλίστε με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα για έξτρα κρεμώδη κρούστα.
- Αντικαταστήστε το γάλα στην μπεσαμέλ με μια φυτική εναλλακτική λύση για μια πιο ελαφριά εκδοχή.
- Τα κανελόνια μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγούμενη μέρα και να φυλαχθούν στο ψυγείο.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ