Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Cognitive Sciences επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτή τη μυστηριώδη κατάσταση, συγκεντρώνοντας δεδομένα από δεκάδες προηγούμενες μελέτες και αναλύοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα ανθρώπων που αναφέρουν πως «δεν σκέφτονται τίποτα».
Όταν το μυαλό δεν έχει περιεχόμενο
Καθώς βρισκόμαστε σε εγρήγορση, το μυαλό μας συνηθίζει να μεταπηδά από τη μία σκέψη στην άλλη. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα νοητικό περιεχόμενο. Αυτές οι στιγμές είναι το επίκεντρο της μελέτης για το mind blanking. Δεν πρόκειται απλώς για αφηρημάδα ή ονειροπόληση που ονομάζονται mind wandering, αλλά για μια κατάσταση πλήρους απουσίας σκέψης.
Τι έδειξαν οι μελέτες
Οι επιστήμονες ανέλυσαν περίπου 80 σχετικές έρευνες που βασίζονταν σε καταγραφές εγκεφαλικής δραστηριότητας. Διαπίστωσαν ότι το «κενό του νου» αποτελεί ξεχωριστή ψυχική κατάσταση, στην οποία το άτομο δεν έχει καμία συνειδητή σκέψη. Συχνά συνοδεύεται από κόπωση, υπνηλία και μειωμένη απόδοση σε καθήκοντα που απαιτούν συγκέντρωση.
Φαίνεται πως αυτή η κατάσταση εμφανίζεται πιο συχνά όταν κάποιος βρίσκεται στο τέλος απαιτητικών εργασιών, μετά από στέρηση ύπνου, έντονη σωματική κόπωση ή ακόμη και εν ώρα εγρήγορσης. Στατιστικά, οι άνθρωποι βιώνουν mind blanking σε ποσοστό από 5% έως και 20% της ημέρας ποσοστό που διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Νευρολογική βάση και επιπτώσεις
Το mind blanking φαίνεται να έχει δικό του νευρολογικό αποτύπωμα, ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και παρουσιάζοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως μειωμένη πολυπλοκότητα στα εγκεφαλικά σήματα χαρακτηριστικό που παρατηρείται και σε καταστάσεις αναισθησίας.
Επιπλέον, πριν από την εμφάνιση ενός τέτοιου «κενού», έχουν καταγραφεί ενδείξεις όπως πτώση στον καρδιακό ρυθμό και σμίκρυνση της κόρης του ματιού. Είναι επίσης πιο συχνό φαινόμενο στα παιδιά με ΔΕΠΥ, κάτι που δείχνει την πιθανή σύνδεση με άλλες νευροαναπτυξιακές καταστάσεις.
Σχέση με την υγεία
Το mind blanking δεν περιορίζεται μόνο σε φυσιολογικά πλαίσια. Έχει συνδεθεί με παθολογικές καταστάσεις όπως γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, εγκεφαλικά επεισόδια, επιληψία και κρανιοεγκεφαλικούς τραυματισμούς. Η επιστημονική κατανόηση αυτής της κατάστασης είναι κρίσιμη, τόσο για την έγκαιρη διάγνωση νευρολογικών παθήσεων όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ