Parthenon
Μια νέα τεχνολογική αναπαράσταση αποκαλύπτει τον Παρθενώνα όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί — όπως τον έβλεπαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στην ακμή της δόξας του.

Δέος προκαλεί ο Παρθενώνας σε όποιον τον επισκεφθεί ενώ βραβεύεται συνεχώς ως ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του κόσμου. Πώς θα ήταν σήμερα όμως εάν δεν είχε υποστεί φθορές; 

Χάρη στην πρωτοποριακή δουλειά του αρχαιολόγου Juan de Lara από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Παρθενώνας αναγεννιέται ψηφιακά με τη βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας (CGI), αστρονομικών υπολογισμών και πρωτογενών πηγών. Το αποτέλεσμα μάς μεταφέρει στο 432 π.Χ., μόλις έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση των διακοσμήσεων του ναού, αποκαλύπτοντας την πλήρη μεγαλοπρέπεια του αρχιτεκτονικού αυτού θαύματος.

«Αν τα ερείπια του Παρθενώνα φαίνονται μεγαλοπρεπή ακόμη και 2.500 χρόνια μετά, φανταστείτε τον στην ακμή του», αναφέρει χαρακτηριστικά το Popular Science.

Πώς χτίστηκε το αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Η ανέγερση του Παρθενώνα ξεκίνησε το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ., ενώ οι διακοσμητικές λεπτομέρειες διήρκεσαν έως το 432 π.Χ. Ο ναός είχε διαστάσεις 69 x 30 μέτρα και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της κλασικής περιόδου, αφιερωμένο στην πολιούχο θεά Αθηνά.

Κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, ο Παρθενώνας σχεδιάστηκε όχι μόνο για να εντυπωσιάζει με τη συμμετρία και την επιβλητικότητά του, αλλά και για να λειτουργεί ως ένα θέατρο φωτός και τελετουργίας.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς

Στην καρδιά του ναού κυριαρχούσε το περίφημο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, ύψους 12 μέτρων, έργο του γλύπτη Φειδία. Το άγαλμα ήταν χρυσελεφάντινο, φτιαγμένο από φύλλα χρυσού και λεπτό ελεφαντόδοντο, τα οποία συνδυάστηκαν με τεχνικές υψηλής δεξιοτεχνίας.

Η στάση της θεάς, τα όπλα της, η ασπίδα και ο πλούσιος διάκοσμος της ενδυμασίας της, ενίσχυαν την αίσθηση της ισχύος και της προστασίας που εξέπεμπε προς την πόλη των Αθηνών.

Το φως ως σκηνοθέτης της ιερότητας

Το φως δεν ήταν τυχαίο στοιχείο στην εμπειρία του προσκυνητή. Ο de Lara εξηγεί πως οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα σχεδίασαν τον ναό με τέτοιο τρόπο ώστε η ανατολή του ήλιου να φωτίζει στρατηγικά το άγαλμα της θεάς — ειδικά το χρυσό τμήμα της ενδυμασίας της.

Παράθυρα, φεγγίτες και δεξαμενές νερού ενίσχυαν την αντανάκλαση του φωτός, δημιουργώντας ένα σκηνικό δέους. Οι ιερείς κρατούσαν τον χώρο ημίφωτο, χρησιμοποιώντας λιβανωτούς καπνούς για να πυκνώσει η ατμόσφαιρα, κάνοντας το φως να φαίνεται «θεϊκό».

«Η είσοδος στον ναό ήταν σχεδιασμένη για να μετατρέπει την καθημερινή εμπειρία σε μυσταγωγία», δήλωσε ο de Lara στο Arkeonews.

Η θρησκευτική εμπειρία στην Κλασική Αθήνα

Ο Παρθενώνας δεν ήταν απλώς ένα οικοδόμημα, αλλά το επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής της πόλης. Από τον 5ο αιώνα π.Χ., οι ναοί άρχισαν να σχεδιάζονται με αυξανόμενη σκηνοθεσία και δραματικότητα, ενισχύοντας τη μυσταγωγική εμπειρία των πιστών.

Σύμφωνα με τον de Lara, κάθε ναός είχε τη δική του «οπτική γλώσσα», ανάλογα με τη θεότητα, τη γεωγραφία και τις πολιτικές συνθήκες. Στον Παρθενώνα, η Αθηνά παρουσιαζόταν ως η ανώτερη προστάτιδα της πόλης – μια θεότητα που συνδύαζε σοφία, στρατηγική και δύναμη.

Η ψηφιακή αναπαράσταση του de Lara είναι διαθέσιμη σε συνεργασία με διαδικτυακές πλατφόρμες μουσείων και πανεπιστημίων. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα χρησιμοποιούν το μοντέλο σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας (VR), προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ιστορικής αναβίωσης.

Η σημασία της εικονικής πραγματικότητας

Ο de Lara έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα για το έργο «Παρθένος 3D» και ελπίζει ότι η προσέγγισή του θα εμπνεύσει και άλλους να πραγματοποιήσουν παρόμοιες αναπαραστάσεις άλλων διάσημων ιστορικών μνημείων.

Αυτές θα μπορούσαν στη συνέχεια να ενσωματωθούν σε εκθέσεις μουσείων, καθώς και σε συσκευές εικονικής πραγματικότητας, ώστε να προσφέρουν μια άμεση εμπειρία από αυτά τα θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψαρια
Αυτό είναι το Νο1 υγιεινό ψάρι για ισορροπημένη διατροφή και υγεία
Γιατί ξεχωρίζει ως η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα νόστιμο και ταυτόχρονα θρεπτικό ψάρι με χαμηλό υδράργυρο, πλούσιο σε ωμέγα-3 και πρωτεΐνη
Αυτό είναι το Νο1 υγιεινό ψάρι για ισορροπημένη διατροφή και υγεία
ασεπ
Ο νέος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αξιολόγηση: «e-Peitharxika», νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στέρηση μισθού και απολύσεις
Κυβέρνηση προς εκπαιδευτικούς: Θα χάνουν αμοιβές όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται τη διαδικασία – Βαρύτερες κυρώσεις για τους υπότροπους
Ο νέος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αξιολόγηση: «e-Peitharxika», νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στέρηση μισθού και απολύσεις
ekpaideytikoi
Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών: Πότε πιστώνεται στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί: (Μόνιμοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές): Πότε αλλάζει το μισθολογικό κλιμάκιο
Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών: Πότε πιστώνεται στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Οιτή
Οίτη: Το άγνωστο βουνό με την ψυχή της Πίνδου και τις ιστορίες του Ηρακλή
Ένα φυσικό στολίδι της Στερεάς Ελλάδας που εντυπωσιάζει με την αυθεντικότητα και την ιστορική του δύναμη – Μοναδικά τοπία, γραφικά χωριά και πρόσβαση...
Οίτη: Το άγνωστο βουνό με την ψυχή της Πίνδου και τις ιστορίες του Ηρακλή