alexandros
Ποιοι είναι οι Έλληνες που άφησαν το πιο έντονο αποτύπωμα στην παγκόσμια μνήμη;

1. Μέγας Αλέξανδρος – Ο οραματιστής στρατηλάτης
Ο Αλέξανδρος Γ΄ της Μακεδονίας, γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος, είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό όνομα παγκοσμίως. Σε ηλικία μόλις 20 ετών ανέλαβε τον μακεδονικό θρόνο και ξεκίνησε την κολοσσιαία εκστρατεία του προς την Ανατολή. Κατέλυσε την Περσική Αυτοκρατορία, έφτασε έως την Ινδία και ενέπνευσε έναν ολόκληρο πολιτιστικό συγκερασμό Δύσης και Ανατολής. Πέθανε στα 32 του, αλλά η κληρονομιά του είναι αιώνια.

2. Όμηρος – Ο θεμελιωτής της επικής ποίησης
Ο Όμηρος θεωρείται ο πατέρας της δυτικής λογοτεχνίας. Αν και η ύπαρξή του παραμένει αντικείμενο συζήτησης, τα έπη του, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, διαμόρφωσαν την πολιτισμική ταυτότητα της αρχαίας Ελλάδας. Ο τυφλός ραψωδός –σύμφωνα με την παράδοση– μετέφερε προφορικά τα έργα του, τα οποία κατεγράφησαν αργότερα και ενέπνευσαν γενιές δημιουργών.

3. Σωκράτης – Ο πατέρας της ηθικής φιλοσοφίας
Χωρίς να αφήσει γραπτά έργα, ο Σωκράτης καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη γνώση και την ηθική. Με τη διαλεκτική του μέθοδο, δίδαξε την αναζήτηση της αλήθειας μέσω συνεχούς ερωτήματος. Διώχθηκε από την πολιτεία της Αθήνας και καταδικάστηκε σε θάνατο, επιλέγοντας να πεθάνει με αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τις αξίες του.

4. Πλάτωνας – Ο οραματιστής φιλόσοφος
Μαθητής του Σωκράτη και ιδρυτής της Ακαδημίας, ο Πλάτωνας διαμόρφωσε την πλατωνική θεωρία των Ιδεών και έθεσε τις βάσεις της πολιτικής φιλοσοφίας. Πίστευε σε έναν ιδανικό κόσμο, πέρα από τον υλικό, και υποστήριζε πως οι φιλόσοφοι είναι οι πιο κατάλληλοι για να κυβερνούν.

5. Αριστοτέλης – Ο εγκυκλοπαιδιστής της αρχαιότητας
Μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης επηρέασε σχεδόν κάθε πεδίο της ανθρώπινης γνώσης: από τη λογική και την ηθική, έως τη βιολογία και τη φυσική. Ιδρυτής του Λυκείου στην Αθήνα, συνέβαλε στη διαμόρφωση του επιστημονικού τρόπου σκέψης που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε.

6. Περικλής – Ο πολιτικός του Χρυσού Αιώνα
Ηγέτης της Αθήνας κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Περικλής κατέστησε την πόλη πολιτιστικό και στρατιωτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Ενίσχυσε τη δημοκρατία, υποστήριξε την τέχνη και την παιδεία, και άφησε ως παρακαταθήκη έργα όπως ο Παρθενώνας. Ο Χρυσός Αιώνας της Αθήνας φέρει έντονα τη σφραγίδα του.

7. Λεωνίδας – Ο ήρωας των Θερμοπυλών
Ο βασιλιάς της Σπάρτης έγινε σύμβολο αυταπάρνησης και ηρωισμού χάρη στη μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.), όπου με μόλις 300 Σπαρτιάτες στάθηκε απέναντι στις αμέτρητες περσικές δυνάμεις. Ο ηρωικός του θάνατος αποτελεί μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης και εθνικής περηφάνιας.

8. Σόλων – Ο πρωτοπόρος νομοθέτης
Πριν την εδραίωση της αθηναϊκής δημοκρατίας, ο Σόλων προχώρησε σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έθεσαν τις βάσεις για την ισονομία και τη συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση. Με νομικό, πολιτικό και ποιητικό έργο, υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της πρώιμης κλασικής περιόδου.

9. Ιπποκράτης – Ο θεμελιωτής της Ιατρικής
Ο Ιπποκράτης από την Κω ανέτρεψε τις δεισιδαιμονικές αντιλήψεις για την υγεία, προτείνοντας την επιστημονική μελέτη του ανθρώπινου σώματος. Η θεώρηση της ασθένειας ως φυσικού φαινομένου και η προσέγγιση της θεραπείας με βάση τη λογική παραμένουν θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης.

10. Αρχιμήδης – Ο ιδιοφυής επιστήμονας
Από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας, ο Αρχιμήδης από τις Συρακούσες συνεισέφερε καθοριστικά στη φυσική, τη γεωμετρία και τη μηχανική. Η «Αρχή του Αρχιμήδη» και οι μηχανικές του εφευρέσεις δείχνουν το βάθος της σκέψης του και τον διαχρονικό του ρόλο στην εξέλιξη της επιστήμης.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βουλή
Ερωτήσεις για την Παιδεία αύριο στη Βουλή: Μεταθέσεις, άδειες εκπαιδευτικών, υποδομές και πανεπιστημιακή αστυνομία στο μικροσκόπιο
Ανοικτά ζητήματα στην εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή φύλαξη στη Βουλή
Ερωτήσεις για την Παιδεία αύριο στη Βουλή: Μεταθέσεις, άδειες εκπαιδευτικών, υποδομές και πανεπιστημιακή αστυνομία στο μικροσκόπιο