Tα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και το σκουμπρί, είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στην καρδιά και τον εγκέφαλο, χάρη στα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ωστόσο, ένα λιγότερο προβεβλημένο ψάρι της Μεσογείου αποδεικνύεται διατροφικός θησαυρός με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και ιδιαίτερα προσιτή τιμή: το μπαρμπούνι.
Διατροφική αξία (ανά 100 γραμμάρια):
Το μπαρμπούνι, όταν καταναλώνεται ψητό ή βραστό, περιέχει μόλις 120 θερμίδες, προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλή διατροφική αξία:
Πρωτεΐνη: 19-20g υψηλής βιολογικής αξίας
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: 0,5-1g – πολύτιμα για την καρδιά και τον εγκέφαλο
Φώσφορος: 240mg – συμβάλλει στην υγεία των οστών και του μεταβολισμού
Κάλιο: 310mg – βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης και τη μυϊκή λειτουργία
Μαγνήσιο: 25mg – υποστηρίζει τη μυϊκή χαλάρωση και παραγωγή ενέργειας
Σελήνιο: 36μg – ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον θυρεοειδή και το ανοσοποιητικό
Σίδηρος: 1mg – απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη και την ενεργειακή υποστήριξη
Βιταμίνη Β12: 5-7μg – ζωτικής σημασίας για νευρικό σύστημα και αιμοποίηση
Βιταμίνη Β6: 0,4mg – συμβάλλει στον μεταβολισμό και τη νευρολογική λειτουργία
Βιταμίνη D: 5μg – για γερά οστά και ισχυρό ανοσοποιητικό
Βιταμίνη Α: 60μg – ενισχύει την όραση, την επιδερμίδα και την άμυνα του οργανισμού
Το μπαρμπούνι είναι ψάρι εποχής τους περισσότερους μήνες του χρόνου, με εξαίρεση τους πιο θερμούς μήνες (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος). Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλό σε θερμίδες, και ιδανικό για μια ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ