papous
Νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στον τρόπο που αναπνέουμε και τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η αναπνοή ως δείκτης εγκεφαλικής λειτουργίας
Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Σλοβενία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός της αναπνοής και η εγκεφαλική οξυγόνωση μπορεί να αποκαλύπτουν πρώιμες ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Communications, βασίστηκε στη σύγκριση δεδομένων από 19 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 20 υγιή άτομα.

Μελετώντας παραμέτρους όπως η οξυγόνωση του εγκεφάλου, η καρδιακή λειτουργία και τα μοτίβα αναπνοής, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στον συγχρονισμό μεταξύ της αιματικής ροής και της εγκεφαλικής δραστηριότητας στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν ο αυξημένος ρυθμός αναπνοής στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Κατά μέσο όρο 17 αναπνοές ανά λεπτό, σε σύγκριση με τις 13 που κατέγραφαν τα υγιή άτομα. Αυτή η διαφορά φαίνεται να σχετίζεται με δυσλειτουργίες στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο δυσκολεύεται να ρυθμίσει την παροχή οξυγόνου στα νευρικά κύτταρα.

Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα;
Η δρ. Aneta Stefanovska, βιοφυσικός από το Πανεπιστήμιο του Lancaster, χαρακτήρισε τα ευρήματα «πρωτοποριακά», τονίζοντας ότι ενδέχεται να αντανακλούν μια υποβόσκουσα φλεγμονή στον εγκέφαλο. Εάν αυτή η φλεγμονή μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα, ίσως ανοίξει ο δρόμος για πρόληψη ή έγκαιρη παρέμβαση πριν η νόσος προχωρήσει σε σοβαρό στάδιο.

Παρόλο που η καταγραφή του ρυθμού της αναπνοής από μόνη της δεν αρκεί για να γίνει διάγνωση, προστίθεται πλέον στη λίστα των παραμέτρων που μπορούν να προσφέρουν μια πιο πλήρη εικόνα για την υγεία του εγκεφάλου.

Το αγγειακό σύστημα στο επίκεντρο
Τα αποτελέσματα ενισχύουν την αντίληψη ότι οι διαταραχές στη ροή του αίματος και στην απομάκρυνση τοξινών από τον εγκέφαλο παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Όπως σημειώνει ο νευρολόγος Bernard Meglič από το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, «παρότι ο εγκέφαλος αποτελεί μόλις το 2% του σωματικού βάρους, καταναλώνει περίπου το 20% της συνολικής ενέργειας του οργανισμού».

Μια νέα, μη επεμβατική προσέγγιση
Η μελέτη βασίστηκε σε ανώδυνες και μη επεμβατικές μετρήσεις χωρίς την ανάγκη για αιματολογικές ή ιστολογικές εξετάσεις. Η χρήση εξωτερικών αισθητήρων στο κεφάλι επέτρεψε την καταγραφή νευρολογικών και αγγειακών λειτουργιών με απλό τρόπο.

Όπως τόνισε η δρ. Stefanovska, αυτή η μέθοδος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο πρόληψης. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η δυνατότητα ανίχνευσης προειδοποιητικών σημείων μέσω της αναπνοής και της αιματικής ροής γεννά ελπίδες για πιο έγκαιρη διάγνωση στο μέλλον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

books
«Επιτερπής»: Η λέξη που κρύβει μέσα της τη χάρη και τη χαρά
Μια σπάνια λέξη με αρχαιοελληνική καταγωγή που περιγράφει ό,τι είναι ευχάριστο, όμορφο και ευπρεπές – ένας χαμένος θησαυρός της γλώσσας
«Επιτερπής»: Η λέξη που κρύβει μέσα της τη χάρη και τη χαρά
parbriz
Παρμπρίζ: Πόσα γνωρίζουμε για τον "αφανή" ήρωα των αυτοκινήτων;
Στο σύγχρονο αυτοκίνητο, το παρμπρίζ μπορεί να μοιάζει με ένα απλό, διάφανο κομμάτι γυαλιού. Όμως στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα...
Παρμπρίζ: Πόσα γνωρίζουμε για τον "αφανή" ήρωα των αυτοκινήτων;