Thumbnail
Τι αναφέρει το Χάρβαρντ

Η μνήμη μας, καθώς περνούν τα χρόνια, μπορεί να υποστεί φθορά. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην αποδοχή αυτής της φθοράς ως αναπόφευκτη και στην ενεργή προσπάθεια για τη διατήρηση και ενίσχυσή της.

Η διαφορά αυτή συνήθως κρύβεται στις καθημερινές μας συνήθειες. Ορισμένες συνήθειες που θεωρούμε αθώες μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη μας. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (HMS) παρέχει χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές για τη βελτίωση της μνήμης και τη διατήρηση της πνευματικής ευκινησίας.

1.Συνεχίστε να μαθαίνετε

Η συνεχής εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ενίσχυση της μνήμης. Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα του Χάρβαρντ, η πρόκληση του εγκεφάλου μέσω νοητικών ασκήσεων ενεργοποιεί μηχανισμούς που βοηθούν στην αποκατάσταση και συντήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων και ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Ανάλογες δραστηριότητες περιλαμβάνουν το διάβασμα, τα παζλ, το σκάκι ή η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

2.Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας κατά τη διάρκεια της μάθησης

Η ενεργή συμμετοχή πολλών αισθήσεων στη διαδικασία μάθησης ενισχύει τη μνήμη, ενεργοποιώντας περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, το να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε τα συστατικά ενός νέου πιάτου μέσω της όσφρησης και της γεύσης, δημιουργεί βαθύτερες και ισχυρότερες μνήμες. Όσο περισσότερες αισθήσεις συμμετέχουν, τόσο πιο ισχυρή είναι η μνήμη.

3.Απελευθερώστε τη μνήμη σας με εργαλεία οργάνωσης

Η χρήση εργαλείων όπως ημερολόγια, σημειώσεις και λίστες βοηθά στην αποθήκευση των καθημερινών, συνηθισμένων πληροφοριών, αφήνοντας περισσότερο χώρο για πιο σύνθετες σκέψεις και εργασίες. Επίσης, η δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων για καθημερινά αντικείμενα, όπως κλειδιά ή γυαλιά, διευκολύνει την οργάνωση και επιτρέπει καλύτερη συγκέντρωση σε άλλες δραστηριότητες.

4.Επαναλάβετε συχνά ό,τι θέλετε να θυμάστε

Η επανάληψη είναι το κλειδί για την ενίσχυση της μνήμης. Η φωνητική επανάληψη ή η γραφή όσων θέλουμε να θυμόμαστε, ενισχύει την αποθήκευση αυτών των πληροφοριών στον εγκέφαλο.

5.Δημιουργήστε συνδέσεις με άλλους

Η κοινωνική αλληλεπίδραση δεν επηρεάζει μόνο τη συναισθηματική μας ευημερία, αλλά έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εγκεφαλική υγεία και τη μνήμη μας. Όπως αναφέρεται από τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η απομόνωση και η έλλειψη κοινωνικών επαφών μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθένιση της μνήμης. Η συζήτηση, το γέλιο και η καθημερινή αλληλεπίδραση με άλλους διεγείρουν τον εγκέφαλό μας και ενισχύουν τη γνωστική μας λειτουργία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!

Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trikeri
Διακοπές με μικρό κόστος στα δύο λιγότερο γνωστά διαμάντια του Αιγαίου
Αν η επιθυμία σου για καλοκαιρινές διακοπές συγκρούεται με την ανάγκη για οικονομία, υπάρχουν ακόμα γωνιές στο Αιγαίο που προσφέρουν χαλάρωση,...
Διακοπές με μικρό κόστος στα δύο λιγότερο γνωστά διαμάντια του Αιγαίου
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Μηχανογραφικό 2025: «Τμήματα-Θησαυρός» με χαμηλά μόρια και ισχυρές επαγγελματικές προοπτικές και στα 4 Πεδία
Το μηχανογραφικό δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού. Υπάρχουν τμήματα-θησαυροί σε όλη την Ελλάδα, που προσφέρουν σύγχρονα...
Μηχανογραφικό 2025: «Τμήματα-Θησαυρός» με χαμηλά μόρια και ισχυρές επαγγελματικές προοπτικές και στα 4 Πεδία