bakaliaros
Οδηγός για το σωστό ξαλμυρισμα του παστού μπακαλιάρου

Ο παστός μπακαλιάρος, Φτωχογιάννης στην Κρήτη ή Ψάρι του Βουνού -όπως συνηθιζόταν να αποκαλείται στο παρελθόν, καθώς έφτανε στα πιο απομακρυσμένα από τη θάλασσα σημεία της χώρας- είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του τραπεζιού της 25ης Μαρτίου. Μαγειρεύεται συνήθως στο τηγάνι με σκορδαλιά βυθισμένος σε λαχταριστό κουρκούτι.

Ένας από τους παράγοντες που καθορίζει την επιτυχία του παραδοσιακού πιάτου, είναι το σωστό ξαλμύρισμα του ψαριού, που πρέπει να ξεκινήσει εγκαίρως -τουλάχιστον 48 ώρες πριν το μαγείρεμά του.

Πώς ξαλμυρίζετε τον μπακαλιάρο:

1. Κόβετε το ψάρι σε μερίδες και αφαιρείται προσεκτικά το δέρμα του μπακαλιάρου και την ουρά, εφόσον περιλαμβάνονται στα κομμάτια που επιλέξατε.

2. Ξεπλένετε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου με άφθονο, κρύο νερό.

3. Γεμίζετε μία μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Δεν ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες.

4. Όταν ξαλμυριστεί, τον στραγγίζετε στο σουρωτήρι, πιέζετε για να απομακρυνθούν τα υγρά που έχουν απομείνει  και τέλος  τον σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί για να μπορέσει να μείνει το κουρκούτι πάνω του.

5. Αφαιρείτε τα κόκαλα (τουλάχιστον τα πολύ εμφανή).

Το tip του Βαγγέλη Δρίσκα. Ο αγαπητός σεφ προτείνει μέσα στο μπολ με το νερό να βάλει κανείς μια μικρή σχάρα (ή ένα πιάτο ή μπολ ανάποδα) και να ακουμπήσεις τα φιλέτα του μπακαλιάρου επάνω ώστε να κρατηθούν σε απόσταση από τον πάτο του σκεύους όπου συγκεντρώνεται το αλάτι και να ξαλμυριστούν ευκολότερα.

To tip του Λευτέρη Λαζάρου. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ συνιστά 48 ώρες ξαλμύρισμα με 2 φορές τη μέρα αλλαγή νερού. Επίσης προτείνει και εκείνος ο μπακαλιάρος να μην βυθιστεί ως έχει στο μπολ με το νερό: συγκεκριμένα συμβουλεύει να μπει σε σουρωτήρι και στη συνέχεια να τοποθετηθεί (με το σουρωτήρι) στο σκεύος με το νερό, καθώς σύμφωνα με τον σεφ αυτό προφυλάσσει το ψάρι αρκετά από το να ξαναρουφάει το αλάτι το οποίο απέβαλε

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zesti (3)
Καύσωνας: Πότε τελειώνει το βασανιστικό θερμό κύμα – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά
Αλλαγή σκηνικού με ενίσχυση των ανέμων και πτώση 6-7°C – Πότε έρχεται η «ανάσα» δροσιάς σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο
Καύσωνας: Πότε τελειώνει το βασανιστικό θερμό κύμα – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά
ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη για τις διαγραφές φοιτητών: «Δίκαιη και ευαίσθητη μεταρρύθμιση. Βάζουμε τάξη στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο»
Σοφία Ζαχαράκη, για την εφαρμογή της ρύθμισης διαγραφής ανενεργών φοιτητών: «Δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη μεταρρύθμιση. Βάζουμε τάξη και ενισχύουμε...
Σοφία Ζαχαράκη για τις διαγραφές φοιτητών: «Δίκαιη και ευαίσθητη μεταρρύθμιση. Βάζουμε τάξη στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο»
καθαριστρια σχολειο
Καθαριότητα στα σχολεία: 15.794 προσλήψεις σε 329 δήμους – Ποιους αφορά, πώς θα γίνουν
Εγκρίθηκαν από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιτήσεις, τα κριτήρια και τη μοριοδότηση
Καθαριότητα στα σχολεία: 15.794 προσλήψεις σε 329 δήμους – Ποιους αφορά, πώς θα γίνουν
likeio.medium.jpg
Διεθνές Απολυτήριo: «Απαιτούμε κατάργηση των Τμημάτων ΙΒ» - Ξεσηκώνονται οι γονείς σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
Με ψήφισμα η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και απαιτεί ίσες...
Διεθνές Απολυτήριo: «Απαιτούμε κατάργηση των Τμημάτων ΙΒ» - Ξεσηκώνονται οι γονείς σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία