τροφική δηλητηρίαση
Το λάθος που προκαλεί δηλητηριάσεις

Για τους κινδύνους δηλητηρίασης που κρύβονται μέσα στην κουζίνα μας προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία 1 στους 5 ασθενείς με τροφική δηλητηρίαση ή άλλη πάθηση που σχετίζεται με τρόφιμα έχει μολυνθεί από τροφή που βρισκόταν στο ίδιο του το σπίτι.

Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος στα ντουλάπια με τα μπαχαρικά μας, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «National Library of Medicine» και διαπίστωσε πως σχεδόν 1 στα 2 ντουλάπια μπαχαρικών (48%) που εξέτασαν ήταν μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι παθογόνοι αυτοί οργανισμοί πιθανόν προέρχονται από τα διάφορα ωμά τρόφιμα τα οποία χειριζόμαστε με τα χέρια μας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κυρίως πουλερικά αλλά και διάφορα άλλα, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό, χώμα ή λίπασμα.

Όπως, μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Guardian: «τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σας είναι μάλλον το πιο βρωμερό σημείο της κουζίνας σας».

Πώς θα προστατευτούμε από τις τροφιμογενείς λοιμώξεις

Σε αντίθεση με τον πάγκο της κουζίνας, τα μαγειρικά σκεύη, τα μαχαιροπίρουνα και τις επιφάνειες κοπής, οι περισσότεροι από εμάς δεν καθαρίζουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τα ντουλάπια και τα δοχεία των μπαχαρικών μας μετά από κάθε χρήση.

Υπογραμμίζουμε ότι το μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι πως δεν πλένουν καλά τα χέρια τους όταν πιάνουν κάποιο από τα μπαχαρικά τους για να μαρινάρουν το ωμό κρέας που μαγειρεύουν.

Στην Ευρώπη, οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που προκαλούνται από τρόφιμα είναι η μόλυνση από σαλμονέλα και η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο. Και οι δύο παθογόνοι προκαλούν διάρροια, εμετό, ναυτία, αδυναμία και άλλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και γαστρεντερίτιδας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίοι, εάν δε γίνει η απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση.

Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γηραιά Ήπειρο 23 εκατ. άνθρωποι μολύνονται δια μέσου των τροφίμων κάθε χρόνο, ενώ πάνω από 4.600 από αυτές τις ασθένειες καταλήγουν σε θάνατο.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τη μόλυνση από παθογόνα μικρόβια και ιούς μέσω των τροφίμων, θα πρέπει να ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής.

Δείτε παρακάτω τις γενικές οδηγίες του Συνδέσμου Επαγγελματιών για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών (APIC):

  • Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα κόψετε ή τα ξεφλουδίσετε.
  • ΜΗΝ πλένετε το κρέας ή τα πουλερικά σας.
  • Όταν μαγειρεύετε φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά, με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το ντουλάπι ή τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σας όταν μαγειρεύετε.
  • Πλύνετε καλά τις οποιαδήποτε επιφάνεια αγγίξει ωμό κρέας, μετά από κάθε χρήση.
  • Επιλέξτε διαφορετικά δοχεία, μαχαιροπίρουνα και επιφάνειες κοπής για το κρέας, τα θαλασσινά, τα αβγά και τα λαχανικά σας για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ημεριδ
Χαλκίδα: Ημερίδα για την σύγχρονη εκπαίδευση μέσα από τη διερεύνηση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα
Καινοτομία και συνεργασία στην εκπαίδευση: Διερευνητική μάθηση και εκπαιδευτικά προγράμματα
Χαλκίδα: Ημερίδα για την σύγχρονη εκπαίδευση μέσα από τη διερεύνηση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα
paideias
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία: Πλήρης ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία συνεντεύξεων
Οδηγίες για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία συνεντεύξεων
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία: Πλήρης ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία συνεντεύξεων
PANELLADIKES
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025 και ώρα 10.00 π.μ. θα λάβει χώρα η πανελλαδική...
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης: "Τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα"
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 4 από τα 13 ξένα ΑΕΙ που ζητούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ξεπερνούν τα ελληνικά στη διεθνή κατάταξη - Τα υπόλοιπα...
Παύλος Μαρινάκης: "Τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα"