skilaki
Η επιθετικότητα του σκύλου προς οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας, είτε σοβαρή είναι είτε λιγότερο σοβαρή, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης

Υιοθετήσατε έναν υπέροχο σκύλο και τον φέρατε με μεγάλο ενθουσιασμό στο σπίτι και την οικογένειά σας. Και ενώ όλοι του δείχνουν από την πρώτη στιγμή την αγάπη τους, εκείνος δείχνει να μη νιώθει και τόσο άνετα με όλους.

Και παρόλο που γενικά είναι φιλικός και χαρούμενος, όταν βρίσκεται κοντά με κάποιο συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας αλλάζει τελείως διάθεση. Και εδώ αναρωτιέστε: Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Πριν πούμε οτιδήποτε, καλό είναι να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το American Kennel Club, περίπου το 20% των σκύλων αισθάνεται άβολα με ένα τουλάχιστον άτομο στο σπίτι του.

Αν λοιπόν μας συμβεί κάτι τέτοιο, ο σκύλος δηλαδή που υιοθετήσαμε, δεν θέλει κάποιο μέλος του σπιτιού, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Η επιθετικότητα του σκύλου προς οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας, είτε σοβαρή είναι είτε λιγότερο σοβαρή, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης. Αυτό που ξεκινά σαν ένα μικρό γρύλισμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολύ πιο περίπλοκο πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου. Και τότε θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Γιατί ο σκύλος μου δεν θέλει ένα μέλος της οικογένειας;

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι οι σκύλοι δεν μπορούν να αισθανθούν συναισθήματα τόσο περίπλοκα όπως το μίσος. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας σκύλος μάς μισεί. Αντιδράσεις όπως γρύλισμα, δυνατό γάβγισμα, γρατζουνιές, δάγκωμα συνήθως προέρχονται είτε από φόβο, είτε από στρες, είτε από κακή κοινωνικοποίηση, είτε από κάποιον πόνο είτε από μαθημένη επιθετικότητα.

Εάν είχατε το σκυλί σας από κουτάβι, μπορεί να είναι ευκολότερο να καταλάβετε τη βασική αιτία, αλλά σε πολλά σκυλιά που υιοθετήθηκαν σε μεγάλη ηλικία η αιτία μπορεί να μη γίνει κατανοητή ποτέ.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτή την επιθετικότητα;

Η εύρεση της αιτίας που προκαλεί την επιθετικότητα του σκύλου είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

Όταν ο σκύλος σας ενεργεί επιθετικά προς ένα μέλος της οικογένειας, προσπαθήστε να κατανοήσετε την κατάσταση:

-Μήπως ο σκύλος φυλάει την τροφή, το νερό ή τα παιχνίδια του;

-Μήπως το μέλος αυτό της οικογένειας χρησιμοποιεί κάποια βοηθητική συσκευή όπως μπαστούνι, αναπηρικό καροτσάκι, Πι ή κάποιο άλλο είδος ιατρικού εξοπλισμού; Αυτά τα αντικείμενα είναι ξένα για τους σκύλους και θα μπορούσαν να τους τρομάξουν.

-Μήπως το μέλος της οικογένειας είναι παιδί, το οποίο δεν αλληλεπιδρά κατάλληλα με τον σκύλο; Τα παιδιά έχουν την τάση να αρπάζουν, να τραβούν, να πιέζουν και να αγγίζουν το κατοικίδιό τους με τρόπους που μπορούν να το κάνουν να αισθάνεται άβολα.

-Μήπως το μέλος της οικογένειας που δεν θέλει ο σκύλος δεν σέβεται τα όρια του ζώου; Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν αισθάνονται όλοι οι σκύλοι άνετα με το να τους πάρουν κάτι δικό τους ή να εισβάλλουν στον προσωπικό τους χώρο. Ειδικά μάλιστα αν δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με τους ανθρώπους που πάνε να κάνουν κάτι τέτοιο. Αν αυτό το μέλος της οικογένειας εισβάλλει συχνά στο χώρο του σκύλου, σκεφτείτε να του πείτε κάποια πράγματα σχετικά με τη συναίνεση του σκύλου. Και να τον ενθαρρύνετε να αφήσει τον σκύλο να τον πλησιάσει, αντί να προσπαθήσει εκείνος να επιβληθεί στον σκύλο.

Όταν λοιπόν εντοπίσετε την αιτία που κάνει έναν σκύλο να μη θέλει κάποιο μέλος του σπιτιού, θα είναι και πιο εύκολο να λύσετε το πρόβλημα. Συχνά η μη σωστή συμπεριφορά κάποιου προς το ζώο είναι και η αιτία για την επιθετικότητα του ζώου. Έχοντας λοιπόν εντοπίσει το πρόβλημα, προσπαθήστε να μιλήσετε με το άτομο του σπιτιού και να το κάνετε να καταλάβει τι δεν κάνει σωστά.

Το να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή για να αξιολογήσει την επιθετική συμπεριφορά του ζώου είναι επίσης μια καλή ιδέα. Σε αυτή την περίπτωση ο εκπαιδευτής θα εκπαιδεύσει δύο, τον σκύλο αλλά και το μέλος της οικογένειας που δεν τα πάει καλά ο σκύλος. Η εκπαίδευση του μέλους της οικογένειας είναι μάλλον πιο σημαντική.

Όταν ο σκύλος προστατεύει ένα μέλος της οικογένειας

Η «προστατευτική» συμπεριφορά είναι ένα άλλο ανθρώπινο χαρακτηριστικό που προβάλλουμε στους σκύλους μας. Εκτός εάν έχει εκπαιδευτεί ειδικά για προστασία, η «προστατευτική» συμπεριφορά που εμφανίζει ο σκύλος σας είναι πιθανότατα η προστασία τροφής, νερού και άλλων πραγμάτων που έχει ο σκύλος.

Τα σκυλιά βλέπουν τους κηδεμόνες και τα μέλη της οικογένειάς τους ως την πηγή που παρέχει τροφή, νερό και φροντίδα. Εάν τώρα παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας γρυλίζει σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μόνο όταν αλληλεπιδρά μαζί σας, αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να σας προστατέψει.

Η συμπεριφορά φύλαξης μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη και γλυκιά και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Ωστόσο, ένα σκυλί που γρυλίζει είναι ένα σκυλί που στέλνει μια προειδοποίηση. Η συμπεριφορά του θα μπορούσε να κλιμακωθεί και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κατανοητό σε οποιοδήποτε σπίτι με μικρά παιδιά. Τα παιδιά δυσκολεύονται να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου αν δεν τους την έχουμε μάθει. Ένας σκύλος φύλακας και ένα παιδί που δεν αναγνωρίζει τη συμπεριφορά φύλαξης είναι μια συνταγή για καταστροφή.

Αν δείτε ότι ο σκύλος σας εμφανίζει συμπεριφορά φύλαξης και δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα, αναζητήστε έναν εκπαιδευτή θετικής ενίσχυσης για να σας βοηθήσει.

Γιατί ο σκύλος μου δεν θέλει κάποιον άντρα του σπιτιού;

Το γρύλισμα είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορική αντίδραση για έναν σκύλο- είναι συνήθως μια προειδοποίηση ότι ο σκύλος νιώθει από κάτι άβολα και θα ήθελε να σταματήσει.

Τα σκυλιά γρυλίζουν για να προειδοποιήσουν άλλα ζώα και ανθρώπους να μείνουν μακριά από τα πράγματά τους, όπως φαγητό, νερό, παιχνίδια.

Τα σκυλιά γκρινιάζουν επίσης σε κάποιον όταν φοβούνται. Ο σκύλος προειδοποιεί ότι φοβάται και ότι θέλει να σταματήσει αυτή η αλληλεπίδραση. Και αν αυτό δεν γίνει, θα αναγκαστεί να προστατεύσει τον εαυτό του.

Εάν ο σκύλος σας είναι επιθετικός προς κάποιον άντρα του σπιτιού -τον σύζυγό σας ή κάποιον άλλον-, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο κοινωνικοποίησης με άνδρες.

Οι άνδρες είναι λίγο πιο τρομακτικοί για τα σκυλιά για διάφορους λόγους. Οι περισσότεροι είναι ψηλότεροι, πιο γεροδεμένοι και έχουν βαθύτερες φωνές από τις γυναίκες. Μερικοί έχουν επίσης μουστάκια ή γενειάδα που φαίνονται περίεργα στα σκυλιά.

Σε μια τέτοια περίπτωση μη φοβάστε- αυτό είναι συνήθως διαχειρίσιμο.

Προκειμένου ο σκύλος σας να τον δει με καλό μάτι, θα πρέπει ο σύζυγός σας ή ο άλλος άντρας να αρχίσει να δίνει στον σκύλο τα πράγματα που θεωρεί ο σκύλος πολύτιμα. Για παράδειγμα, θα πρέπει:

-Να βάζει εκείνος το φαγητό και το νερό στα μπολάκια του σκύλου.
-Να του προσφέρει σκυλολιχουδιές.
-Να του δίνει παιχνίδια και να παίζει μαζί του.
-Να αρχίσει να τον πηγαίνει βόλτες ή να κάνουν διάφορα άλλα που απολαμβάνει ο σκύλος.
-Να ασχολείται μαζί του και να κάνει πράγματα ώστε να ξεκινήσει να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.

Το κλειδί είναι να βοηθήσετε τον σκύλο σας να συνδέσει τον σύζυγό σας ή τον άλλον άντρα του σπιτιού που δεν συμπαθεί με θετικές εμπειρίες. Και φυσικά όλη αυτή η αλληλεπίδραση πρέπει να γίνει χωρίς ύψωμα της φωνής, χωρίς φασαρία και χωρίς ξαφνικές κινήσεις.

Σε κάθε όμως περίπτωση, η βοήθεια ενός εκπαιδευτή μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.

Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία στις 15 Νοεμβρίου

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

palaistini_paidi
Η Ελευθερία δεν είναι μόνη της! Την στηρίζουμε μέχρι τέλους!
«Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα καταιγισμό πληροφοριών και είναι δουλειά του σχολείου και των εκπαιδευτικών να μιλούν και να τους εξηγούν πολλά από...
Η Ελευθερία δεν είναι μόνη της! Την στηρίζουμε μέχρι τέλους!