makrozoia
Μακροζωία: Τι χρειάζεται για να φτάσετε τα 100;

Κάποτε οι αιωνόβιοι, δηλαδή τα άτομα άνω των 100 ετών, ήταν κάτι το σπάνιο. Πλέον η μακροζωία δεν μοιάζει τόσο μακρινή με τα άτομα που φτάνουν τα εκατό έτη να αποτελούν τη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη δημογραφική ομάδα τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό τους να διπλασιάζεται ανά δέκα χρόνια από την δεκαετία του ’70.

Το πώς θα καταφέρουμε να ζήσουμε περισσότερο αλλά και καλύτερα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χιλιάδες χρόνια την ανθρωπότητα. Οι επιστήμονες προσπαθούν για χρόνια να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την μακροζωία.

Ο δύσκολος όμως εντοπισμός απαιτεί την αποκάλυψη της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης της γενετικής προδιάθεσης και των παραγόντων του τρόπου ζωής ενός ατόμου.

Οι έρευνες μέχρι τώρα ήταν αρκετά μικρές και όχι τόσο συμπεριληπτικές, καθώς αρκετές από αυτές δεν συμπεριελάμβαναν άτομα που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας.

Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να αποκαλύψει ορισμένους κοινούς βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης, σε ανθρώπους που ζουν μετά τα 90.

Πώς έγινε η έρευνα για την μακροζωία;

Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που συνέκρινε προφίλ βιοδεικτών που μετρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μεταξύ εξαιρετικά μακρόβιων ανθρώπων και ατόμων που είχαν γεννηθεί ίδια χρονολογία αλλά είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 44.00 Σουηδούς ηλικιών 64-99 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Οι συμμετέχοντες αυτοί παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια μέσω των δεδομένων του σουηδικού μητρώου για έως και 35 χρόνια. Από αυτά τα άτομα, 1.224, ή 2,7%, έζησαν μέχρι τα 100 έτη. Η συντριπτική πλειονότητα (85%) των αιωνόβιων ήταν γυναίκες.

Δώδεκα βιοδείκτες σχετικοί με την φλεγμονή, τον μεταβολισμό, την ηπατική και νεφρική λειτουργία, καθώς και πιθανός υποσιτισμός και αναιμία, συμπεριλήφθηκαν. Όλα αυτά έχουν συσχετιστεί με τη γήρανση ή τη θνησιμότητα σε προηγούμενες μελέτες.

Ο σχετικός βιοδείκτης με την φλεγμονή ήταν το ουρικό οξύ.

Στην έρευνα ακόμη εξετάστηκαν δείκτες που συνδέονται με τη μεταβολική κατάσταση και λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης και της γλυκόζης, καθώς και δείκτες που σχετίζονται με την ηπατική λειτουργία, αλλά και η κρεατινίνη, η οποία συνδέεται με τη νεφρική λειτουργία, ο σίδηρος και η ολική σιδηροδεσμευτική ικανότητα, η οποία συνδέεται με την αναιμία. Τέλος, ερευνήθηκε επίσης η λευκωματίνη, ένας βιοδείκτης που σχετίζεται με τη διατροφή.

Ποια ήταν τα ευρήματα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως στο σύνολο τους, τα άτομα που έζησαν μέχρι τα 100 είχαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κρεατινίνης και ουρικού οξέος από τα 60 τους και μετά.

Αν και οι διάμεσες τιμές δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των αενόβιων και των μη αενόβιων για τους περισσότερους βιοδείκτες, οι εκατοντάχρονοι σπάνια εμφάνιζαν εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές τιμές.

Για πολλούς βιοδείκτες τόσο οι αιωνόβιοι όσο και οι μη αιωνόβιοι είχαν τιμές εκτός του εύρους που θεωρείται φυσιολογικό σύμφωνα με τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές έχουν καθοριστεί με βάση έναν νεότερο και υγιέστερο πληθυσμό.

Τα άτομα στις χαμηλότερες από τις πέντε ομάδες για τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και σιδήρου είχαν μικρότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 έτη σε σύγκριση με τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης, ουρικού οξέος και δεικτών για την ηπατική λειτουργία είχαν επίσης μειωμένη πιθανότητα να φτάσουν τα εκατό.

Σε απόλυτους όρους, οι διαφορές ήταν μάλλον μικρές για ορισμένους βιοδείκτες, ενώ για άλλους οι διαφορές ήταν κάπως πιο σημαντικές. Για το ουρικό οξύ, για παράδειγμα, η απόλυτη διαφορά ήταν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος είχαν 4% πιθανότητα να γίνουν 100 ετών, ενώ στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος μόνο το 1,5% έφτασε στην ηλικία των 100 ετών.

Επίσης αν και οι διαφορές ήταν πολύ μικρές, υπάρχει μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στη μεταβολική υγεία, τη διατροφή και τη μακροζωία. Ακόμη η έρευνα δεν συμπέρανε κατά πόσο ο τρόπος ζωής ενός ατόμου ή τα γονίδια του είναι υπεύθηνα για τις τιμές των βιοδεικτών του.

Ωστόσο είναι λογικό να σκεφτόμαστε ότι η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στην μακροζωία όπως φυσικά και το να παρακολουθεί κανείς τις τιμές της γλυκόζης και του ουρικού οξέος καθώς μεγαλώνει, δείκτες οι οποίοι επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής του ατόμου.

Ένας ακόμη παράγοντας που πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιοτική μακροζωία είναι η…τύχη. Αλλά το γεγονός ότι οι διαφορές στους βιοδείκτες μπορούσαν να παρατηρηθούν πολύ καιρό πριν από τον θάνατο υποδηλώνει ότι τα γονίδια και ο τρόπος ζωής μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Πηγή: VITA 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

email
Πέντε φράσεις που πρέπει να αποφεύγετε στα επαγγελματικά emails – Τι να πείτε αντί γι’ αυτές
Ακόμα και οι πιο ευγενικές εκφράσεις στα emails μπορεί να παρερμηνευτούν και να βλάψουν την επαγγελματική σας εικόνα. Δείτε ποιες φράσεις να...
Πέντε φράσεις που πρέπει να αποφεύγετε στα επαγγελματικά emails – Τι να πείτε αντί γι’ αυτές
γιωργος φυσάκης
Έφυγε ο “δάσκαλος των δασκάλων”, ο ιστορικός ηγέτης της ΟΙΕΛΕ, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Φυσάκης
Ένας αγωνιστής, διανοούμενος και αληθινός παιδαγωγός που σημάδεψε την ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Έφυγε ο “δάσκαλος των δασκάλων”, ο ιστορικός ηγέτης της ΟΙΕΛΕ, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Φυσάκης
beer-1320.jpg
Μπίρα χωρίς αλκοόλ: Πόσο «αλκοόλ-free» είναι πραγματικά – Μπορείς να μεθύσεις;
Η αγορά της μπίρας χωρίς αλκοόλ αυξάνεται ραγδαία παγκοσμίως. Πόσο αλκοόλ περιέχουν στην πραγματικότητα αυτές οι μπίρες, πώς παράγονται και τι...
Μπίρα χωρίς αλκοόλ: Πόσο «αλκοόλ-free» είναι πραγματικά – Μπορείς να μεθύσεις;
skylos
Ποια είναι η καλύτερη ώρα να ταΐζετε τον σκύλο σας – Τι προτείνουν οι ειδικοί
Ποια ώρα είναι ιδανική για να τρώει ο σκύλος σας; Μάθετε πόσα γεύματα χρειάζεται ανά ηλικία, γιατί η ρουτίνα είναι σημαντική και πώς να αποφεύγετε...
Ποια είναι η καλύτερη ώρα να ταΐζετε τον σκύλο σας – Τι προτείνουν οι ειδικοί