ntomates-saltsa
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ντομάτας

«Στα σκουπίδια» οδηγείται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ντομάτας, με τους καλλιεργητές να εκφράζουν την αγωνία τους.

Στα σκουπίδια οι ντομάτες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στη χωματερή καταλήγουν τόνοι ντομάτας που έμειναν απούλητοι στην Ιεράπετρα. Σύμφωνα με το neakriti.gr ένα τεράστιο κενό, έχει δημιουργηθεί στην αγορά μετά το Πάσχα, αναφορικά με την απορρόφηση της θερμοκηπιακής ντομάτας και του μίνι αγγουριού της Κρήτης, των οποίων η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μένουν απούλητοι στα δημοπρατήρια κηπευτικών, στις εμπορικές επιχειρήσεις και στις αποθήκες των παραγωγών, δεκάδες τόνοι προϊόντων, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν μπορούν να κρατηθούν για πολλές μέρες εκτός ψυγείων.

Όσα δεν ζητηθούν και δεν παραληφθούν από τις κοινωνικές δομές, καταλήγουν στους αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης καθώς και στα κοπάδια των κτηνοτρόφων που αδυνατούν κι εκείνοι να αγοράζουν ζωοτροφές.

Η κατάρρευση των τιμών των εκτός εποχής κηπευτικών είναι συνηθισμένη μετά τις εορτές του Πάσχα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μεγάλος όγκος παραγωγής λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και φυσικά όταν έχει ξεκινήσει να τροφοδοτεί τις λαχαναγορές η κεντρική και η βόρεια Ελλάδα, όπως συμβαίνει φέτος που ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ ήπιος έως ζεστός.

Τι συνέβη

Όπως λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού-Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή», Γιώργος Καραλάκης στο neakriti.gr: «Η αγορά των κηπευτικών έχει επηρεαστεί αρνητικά από το πενθήμερο κλείσιμο τις ημέρες του Πάσχα. Ο καταναλωτής δεν έχει άλλα χρήματα αφού ξόδεψε αρκετά για το αρνάκι και γενικότερα για το Πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα στα παιδιά. Τώρα αγοράζει μόνο είδη πρώτης ανάγκης. Πάντα η εβδομάδα μετά τις εορτές του Πάσχα είναι δύσκολη και ειδικά εφέτος που οι εορτές έπεσαν μέσα στο Μάη.

Η αγορά μας έχει πιεστεί επίσης, επειδή έχουν μπει στην παραγωγή λόγω καλοκαιρίας και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Εδώ η Ιεράπετρα φέτος δεν είχε καθόλου χειμώνα, ενώ παράγουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και άλλες σκάλες παραγωγής καθώς και οι ανταγωνίστριες Βαλκανικές χώρες. Γίνονται επιπλέον εισαγωγές από τρίτες χώρες και οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν, αφού οι τιμές στα ράφια είναι τσιμπημένες ακόμη, γιατί στο λιανεμπόριο υπάρχουν ποσότητες προϊόντων που αγοράστηκαν ακριβότερα πριν το Πάσχα.

Οι ποσότητες ντομάτας που συγκομίζονται τώρα είναι μεγάλες και η κατανάλωση έχει πέσει όπως αντίστοιχα έχει πέσει και η τιμή. Τις τελευταίες μέρες πετιούνται, χαρίζονται και αποσύρονται μεγάλες ποσότητες ντομάτας από όλα τα δημοπρατήρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Κάποιοι έμποροι μάλιστα αποφάσισαν να μην αγοράζουν ντομάτες από τους παραγωγούς αφού δεν μπορούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στις αγορές», τονίζει.

«Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις κοινωνικές δομές, όπως πολύτεκνοι, γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία, εκκλησίες κ.λπ. και όποιος άλλος έχει ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μας για να του προσφέρουμε δωρεάν τα προϊόντα που δεν πωλούνται και είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό το κάνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο τώρα. Υποστηρίζουμε όλο τον κόσμο που έχει ανάγκη», καταλήγει ο κ. Γιώργος Καραλάκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η φράση «Απορία ψάλτου βηξ»;

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες 2024: Και άλλο λάθος στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (ΕΕΦ)
«Οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών»
Πανελλήνιες 2024: Και άλλο λάθος στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (ΕΕΦ)