Σταφίδες σε νερό
Μπορεί η κατανάλωση νερού που έχει εμποτιστεί με σταφίδες να σας δώσει ένα έξτρα διατροφικό όφελος;

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, διαιτολόγος, Gillian Culbertson, αναλύει τι είναι ακριβώς το εμποτισμένο με σταφίδες νερό και εάν προσφέρει πραγματικά τα διατροφικά οφέλη για τα οποία ίσως έχετε ακούσει.

Τι είναι το... σταφιδόνερο

Το σταφιδόνερο, που ονομάζεται επίσης νερό Kishmish, είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται από το μούλιασμα σταφιδών σε νερό.

Είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξετε:

  1. Βράστε δύο μέρη νερό. Βάλτε το σε ένα βάζο.
  2. Προσθέστε ένα μέρος σταφίδες
  3. Αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα
  4. Πετάξτε τις σταφίδες
  5. Πιείτε το νερό

Το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό με ανοιχτό χρυσο-καφέ χρώμα και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι... υπερτροφή.

Αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.

Κάνει καλό το σταφιδόνερο;

Είναι, λοιπόν, πολλοί που υποστηρίζουν ότι το σταφιδόνερο “κάνει θαύματα” για τον οργανισμό. Τα υποτιθέμενα οφέλη του περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • Ελαχιστοποίηση της γήρανσης του δέρματος
  • Αποτοξίνωση στο ήπαρ
  • Μείωση της πείνας, που οδηγεί σε απώλεια βάρους
  • Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
  • Πιο πυκνά μαλλιά
  • Αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη βασίζονται στην πιθανή επίδραση στην υγεία των ίδιων των σταφίδων (και των σταφυλιών από τα οποία προέρχονται). Αλλά το εάν κάποιο από αυτά τα οφέλη μεταφέρονται στο βρασμένο νερό σταφίδας δεν έχει μελετηθεί και δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά.

Ακόμη και χωρίς επιστημονική έρευνα, όμως, η Culbertson υποστηρίζει ότι δεν είναι πολύ πιθανό τα οφέλη της σταφίδας να μεταφέρονται αυτούσια στο σταφιδόνερο:

“Οι σταφίδες δεν διαλύονται καλά, δηλαδή δεν διασπώνται πολύ στο νερό. Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των θρεπτικών τους συστατικών έχει χαμηλό ποσοστό διαλυτότητας και πιθανότατα δεν πρόκειται να καταλήξει στο νερό”.

 

Τι ισχύει πιθανότατα με το σταφιδόνερο

Οι λάτρεις του σταφιδόνερου θα σας πουν ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση 50 σταφίδων θα σας δώσει περίπου 0,6 μικρογραμμάρια βιταμίνης C. Αυτό αντιστοιχεί στο 1% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας πρόσληψης (DV).

Αλλά όταν φτιάχνετε σταφιδόνερο, πιθανότατα θα χάσετε το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλο) της βιταμίνης C στις σταφίδες:

“Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή μεν, αλλά είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί όταν φτιάχνετε σταφιδόνερο, αφού το νερό βράζει δε”, εξηγεί η Culbertson.

Οι σταφίδες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες (περίπου 3% DV ανά 50 σταφίδες). Αλλά όταν φτιάχνετε σταφιδόνερο, αυτές οι ίνες μένουν στις σταφίδες και όχι στο νερό.

Αυτό που είναι πιθανό να διαρρεύσει (τουλάχιστον εν μέρει) από τη σταφίδα είναι η ζάχαρη που περιέχει. Όχι τυχαία, το σταφιδόνερο έχει γλυκιά γεύση.

Στην μερίδα των 50 σταφιδών, υπάρχουν περίπου 17 γραμμάρια ζάχαρης. Χωρίς επιστημονική έρευνα για την κατανόηση της διατροφικής αξίας του σταφιδόνερου, είναι δύσκολο να πούμε πόση από αυτήν τη ζάχαρη απελευθερώνεται στο σταφιδόνερο. Αλλά, εφόσον το τελικό προϊόν είναι γλυκό, το πιθανότερο είναι περιέχει τουλάχιστον μερικά από αυτά τα σάκχαρα.

Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν τη ζάχαρη και έτσι αυτή δεν απορροφάται πολύ στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά να θυμάστε, επίσης, ότι το σταφιδόνερο δεν θα έχει φυτικές ίνες. Έτσι, αυτά τα σάκχαρα θα εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας γρήγορα.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syntaxeis_syntaxiodotiko.jpg
Εκπαιδευτικοί - Δημόσιοι υπάλληλοι: Μειώσεις στα εφάπαξ – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
Εκπαιδευτικοί - Δημόσιοι υπάλληλοι: Πώς διαμορφώνεται το εφάπαξ από το 2025 και μετά ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας
Εκπαιδευτικοί - Δημόσιοι υπάλληλοι: Μειώσεις στα εφάπαξ – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
seismoi_1.jpg
Σεισμός στην Εύβοια: 25 μετασεισμοί σε πέντε ώρες μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Τι δείχνει η ακολουθία
Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μετασεισμός της τάξης των 4 – 4,5 Ρίχτερ
Σεισμός στην Εύβοια: 25 μετασεισμοί σε πέντε ώρες μετά τα 5,2 Ρίχτερ – Τι δείχνει η ακολουθία
Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ
Περικλής Μήτκας στο alfavita.gr: "Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να μιλήσω στο alfavita.gr που έχει πάντα σωστές και χρήσιμες πληροφορίες για την ανώτατη εκπαίδευση"
89η ΔΕΘ: Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΘΑΑΕ, κ. Περικλή Μήτκα στο περίπτερο του alfavita στον χώρο της Akademia
Περικλής Μήτκας στο alfavita.gr: "Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να μιλήσω στο alfavita.gr που έχει πάντα σωστές και χρήσιμες πληροφορίες για την ανώτατη εκπαίδευση"
Ο Θάνος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, στο περίπτερο του alfavita στη ΔΕΘ
Θάνος Παπαϊωάννου (ΑΣΕΠ): «Ευχαριστώ το alfavita.gr για το κρίσιμο έργο του στις προσλήψεις»
89η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ): Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΑΣΕΠ, κ. Θάνου Παπαϊωάννου στο περίπτερο του alfavita στον χώρο της Akademia
Θάνος Παπαϊωάννου (ΑΣΕΠ): «Ευχαριστώ το alfavita.gr για το κρίσιμο έργο του στις προσλήψεις»