Thumbnail
Ποια είναι τα ενοχλητικά σημάδια

Η ημικρανία δεν είναι απλώς ένας πολύ έντονος πονοκέφαλος που καταστρέφει την καθημερινότητα των ασθενών.

Είναι και μία πάθηση η οποία είναι γνωστό ότι δυνητικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου και για άλλα νοσήματα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, επιληψία, αλλά και να επιδεινώσει προβλήματα ύπνου, άγχους και κατάθλιψης.

Η ημικρανία έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις.

Τώρα, ερευνητές από το Εθνικό Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα, ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ ημικρανίας και αυξημένου κινδύνου για νόσο του ευερέθιστου εντέρου (IBD), η οποία είναι ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Ημικρανία και Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου: Μια αναπάντεχη σχέση

Σύμφωνα με τον δρ. Brooks D. Cash, καθηγητή και επικεφαλής του τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής στο UTHealth Houston στο Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη, ο τομέας της γαστρεντερολογίας έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι η ημικρανία σχετίζεται με πολλά χρόνια γαστρεντερικά σύνδρομα και ασθένειες.

«Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν προηγούμενες αναφορές για συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας και των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΙΦΝΕ)», δήλωσε ο δρ. Cash στο Medical News Today.

Από την πλευρά του ο δρ. Rudolph Bedford, γαστρεντερολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν προκαλούν έκπληξη.

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και ΙΦΝΕ.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 σε άτομα στις ΗΠΑ, διαπίστωσε υψηλότερο επιπολασμό ημικρανίας ή σοβαρών πονοκεφάλων μεταξύ των ενηλίκων με ΙΦΝΕ από ό,τι σε εκείνους που δεν πάσχουν από ΙΦΝΕ.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανέφερε αυξημένο επιπολασμό της ΙΦΝΕ και σε άτομα με ημικρανία με και χωρίς αύρα.

Θα μπορούσε η ημικρανία να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου;

Για να απαντήσουν σ’ αυτό, στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα μέσω του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες της Νότιας Κορέας. Περίπου το 3% του πληθυσμού της μελέτης είχε ΙΦΝΕ.

Μέσα από τα δεδομένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ΙΦΝΕ ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα που είχαν ημικρανία σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τα δεδομένα μέσω υποομάδων εμφάνισης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Τα άτομα με ημικρανία και στις δύο υποομάδες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε πάθησης σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ημικρανία.

Μετά τη διάγνωση της ημικρανίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Crohn, με σημαντική αύξηση του κινδύνου μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης.

Επιπλέον, εντός των υποομάδων, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος της ημικρανίας στον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας ήταν πιο εμφανής στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα προτείνει να παρακολουθούνται προσεκτικά τα άτομα με ημικρανία για την ανάπτυξη ΙΦΝΕ.

Ωστόσο, ο δρ. Cash δήλωσε ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δεν υποστηρίζουν πειστικά αυτή την προσέγγιση ή τη σύσταση.

«Οι αναλογίες πιθανοτήτων που αναφέρθηκαν σε αυτή τη μελέτη, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως οι αυξημένες πιθανότητες ενός αποτελέσματος (π.χ. ανάπτυξη ΙΦΝΕ) με μια δεδομένη έκθεση (π.χ. ημικρανίες), μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν ή να παραποιηθούν», εξήγησε ο δρ. Cash.

«Τα αποτελέσματα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ενδεικτικά μιας συσχέτισης μεταξύ ημικρανίας και ΙΦΝΕ, την οποία γνωρίζαμε ήδη βάσει προηγούμενων ερευνών και αξίζει να αξιολογηθεί περαιτέρω. Ωστόσο, η ελάχιστη αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης ΙΦΝΕ που αναφέρθηκε σε αυτή τη μελέτη δεν επαρκεί για να συστήσουμε αυξημένη παρακολούθηση των ασθενών με ημικρανίες για την ανάπτυξη νόσου του Crohn ή ελκώδους κολίτιδας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η σημασία εντοπισμού εκλυτικών παραγόντων της ΙΦΝΕ

Ο δρ. Bedford δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εντοπίζονται πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να πυροδοτήσουν την ΙΦΝΕ, καθώς ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να μετριάσει τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ, εάν γνωρίζει τι μπορεί να σχετίζεται με αυτήν.

«Συνήθως δεν ρωτάμε τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αν έχουν ημικρανίες ή όχι, οπότε μάλλον αξιολογείται ως κάτι που θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα. Τα αποτελέσματα αυτά προστίθενται σε ένα ήδη σχετικά ισχυρό σώμα ερευνών που υποδηλώνουν ότι τα σύνδρομα χρόνιου πόνου είναι στατιστικά συχνότερα σε ασθενείς με χρόνια γαστρεντερικά σύνδρομα», δήλωσε ο δρ. Cash.

Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν διαθέτουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες ή αποδείξεις για να τεκμηριώσουμε τη συγκεκριμένη αιτιολογική σχέση με οποιονδήποτε τρόπο.

Εντούτοις, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουν ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορεί να ωφελήσουν τόσο τα γαστρεντερικά όσο και τα νευρολογικά συμπτώματα σε ασθενείς με ημικρανίες.

Πηγή: News24/7

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κωνσταντινούπολη
Κωνσταντινούπολη: Νέα προειδοποίηση – «Σεισμός μέχρι και 7,5 Ρίχτερ»
Νέα προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό – «Εάν σπάσει η γραμμή του ρήγματος, θα σημειωθεί σεισμική δόνηση έως και 7,5 Ρίχτερ»
Κωνσταντινούπολη: Νέα προειδοποίηση – «Σεισμός μέχρι και 7,5 Ρίχτερ»
πυροσβεστική
Συζήτηση για την πυρασφάλεια των σχολείων ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά - Με αφορμή τη φωτιά σε Λύκειο του Κορυδαλλου
ΕΛΜΕ Πειραιά: «Η ανυπαρξία ουσιαστικής κρατικής μέριμνας και ευθύνης, ολοκληρωμένου σχεδίου για την συντήρηση και ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, η...
Συζήτηση για την πυρασφάλεια των σχολείων ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά - Με αφορμή τη φωτιά σε Λύκειο του Κορυδαλλου
peripoliko astinomia perama
Χαλκίδα: Διάλογοι «καίνε» το κύκλωμα της ΔΟΥ - Το τεφτέρι, η πισίνα και τα ταξίδια στο Μαϊάμι
Αύριο η απολογία τους, μετά την προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν οι εφοριακοί
Χαλκίδα: Διάλογοι «καίνε» το κύκλωμα της ΔΟΥ - Το τεφτέρι, η πισίνα και τα ταξίδια στο Μαϊάμι
afisa_synedrioy
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Στις 28/5 το Συνέδριο "ESG-Περιβαλλοντικές & Ποινικές Προκλήσεις"
Την Τρίτη 28/5 θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο "ESG-Περιβαλλοντικές & Ποινικές Προκλήσεις", στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Στις 28/5 το Συνέδριο "ESG-Περιβαλλοντικές & Ποινικές Προκλήσεις"