πατρινο καρναβαλι
Menelaos Michalatos/SOOC
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης , εξαιτίας των απανωτών κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας Β΄, που εντοπίστηκαν τον τελευταίο 1,5 μήνα σε φοιτητές στα Πανεπιστήμια Πάτρας και Πελοποννήσου.

Το σχέδιο προβλέπει ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και χορήγηση χημειοπροφύλαξης (του αντιβιοτικού ριφαμπικίνη).

Ωστόσο, αν και στον σχεδιασμό των υγειονομικών αρχών ήταν να χορηγηθεί προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή σε περίπου 3.000 – 5.000 άτομα, οι φοιτητές μάλλον έχουν περισσότερο στο νου τους το Καρναβάλι!

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στην Πάτρα από την περασμένη Παρασκευή (8.03.24) δεν έχουν χορηγήσει θεραπεία με ριφαμπακίνη σε περισσότερους από 600 φοιτητές.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, διευθυντής στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Υγείας του ΕΟΔΥ, αναφέρει: «Συνεχίζεται η χορήγηση χημειοπροφύλαξης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Δόθηκαν κάποια σχήματα την Τετάρτη (13.03) και Πέμπτη (14.03) στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συνεχίζεται η διανομή χημειοπροφύλαξης. Επίσης, χημειοπροφύλαξη έλαβαν και φοιτητές στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Πατρών».

Οι υγειονομικές αρχές, επισημαίνουν, ωστόσο, πως όποιος επιθυμεί να λάβει προληπτικά χημειοπροφύλαξη μπορεί επίσης απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ.

Γιατί χορηγείται προφυλακτική αγωγή

Η προληπτική χορήγηση αγωγής βοηθά στη μείωση της φορείας και περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες να αυξηθούν τα κρούσματα.

«Ο σκοπός της χορήγησης χημειοπροφύλαξης είναι λόγω του συγχρωτισμού, να μειωθεί η φορεία του ιού στο αναπνευστικό σύστημα άρα μειώνεται και η ανάπτυξη της νόσου. Όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις για την μηνιγγίτιδα Β, ειδικά την τελευταία πενταετία, είναι προστατευμένοι», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει πως το βακτήριο μπορεί να ανιχνευθεί στους περίπου 7 με 8 στους 10 ανθρώπους.

«Αν θα αναπτύξει κάποιος τη νόσο έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Το βακτήριο βρίσκεται φυσιολογικά στο στοματοφάρυγγα του 70%-80% των ανθρώπων. Αν κάποιος δεν έχει υψηλό φορτίο και πάρει έγκαιρα την προφύλαξη, έχει καλυφθεί. Όσο νωρίτερα πάρει το αντιβιοτικό κάποιος ποιο έχει εκτεθεί, τόσο καλύτερα προλαμβάνει την ανάπτυξη της λοίμωξης», αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο κρούσμα μηνιγγιτιδόκοκκου σε 18χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών σημειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου. Ακολούθησε δεύτερη νόσηση 20χρονης φοιτήτριας στο Μαθηματικό και τελευταίο κρούσμα ο 20χρονος φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.

Όλα τα νεαρά παιδιά εισήχθησαν για νοσηλεία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, ενώ παραμένει για νοσηλεία η 20χρονη φοιτήτρια και ο 20χρονος φοιτητής, ο οποίος όμως, παρουσιάζει βελτίωση και αναμένεται να βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα