σουπα λαχανικων
Ποιες είναι οι συμβουλές για να φτιάχνετε τις καλύτερες σούπες

Οι σούπες κατά τη διάρκεια του χειμώνα φαντάζουν ως το ιδανικό, ζεστό και comfort πιάτο. Όσο απλές κι αν φαίνονται, όμως, έχουν κι αυτές τα μυστικά τους, για να γίνουν νόστιμες, με σωστή υφή, απολαυστικές και θρεπτικές. Ιδού τα tips που θα ανεβάσουν επίπεδο την επόμενη σούπα σας.

Φτιάξτε τον δικό σας ζωμό

Ο ζωμός μιας σούπας είναι το πιο σημαντικό συστατικό της, που σημαίνει ότι πρέπει να είναι αρωματικός, αν θέλετε ένα γευστικό αποτέλεσμα. Για να πετύχετε τη μέγιστη δυνατή γεύση, δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας ζωμό κοτόπουλου, λαχανικών, θαλασσινών ή κρέατος. Αν και υπάρχουν οι εύκολες λύσεις των κύβων, ωστόσο σε μια καθαρή, όχι βελουτέ, σούπα ένας καλός, σπιτικός ζωμός έχει μεγάλη σημασία. Ευτυχώς, μπορείτε να τον φτιάξετε πολύ εύκολα. Για έναν ζωμό κοτόπουλου, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κόκαλα κοτόπουλου που έχετε αποθηκεύσει στην κατάψυξή σας είτε κόκαλα από ένα κοτόπουλο ψητό. Όταν θα έχετε αρκετά, ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό. Προσθέστε όσα λαχανικά, μπαχαρικά ή καρυκεύματα θέλετε και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει. Μετά από αρκετές ώρες, θα έχετε ένα λαχταριστό, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου.

Ψιλοκόψτε τα υλικά σας σε μέγεθος μπουκιάς

Όταν κόβετε τα λαχανικά και το κρέας σας, σκεφτείτε πόσο μεγάλα θέλετε να είναι στο κουτάλι. Ακόμα και αν φτιάχνετε μια πιο βαριά σούπα, θα πρέπει να τα έχετε κόψει σε μέγεθος που να είναι εύκολο να τα πάρετε με το κουτάλι. Θα πρέπει επίσης να ψιλοκόψετε και τα λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι, για να είναι πιο ωραίο το αποτέλεσμα στην υφή.

Σοτάρετε τα λαχανικά σας

Υλικά όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα πράσα, τα καρότα και το σέλινο είναι τα βασικά συστατικά που δημιουργούν τη γεύση στις περισσότερες σούπας. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να τα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο για ενίσχυση της γεύσης, χωρίς να φορτωθείτε τα κορεσμένα λιπαρά του βουτύρου. Σοτάρετε για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσουν, γιατί μόνο τότε απελευθερώνουν την πλήρη γεύση τους. Αφού μαλακώσουν, μπορείτε να προσθέσετε τα υγρά.

Υπολογίστε τον χρόνο μαγειρέματος

Όταν χρησιμοποιείτε πολλά διαφορετικά υλικά στη σούπα σας, θα πρέπει να υπολογίσετε το χρόνο μαγειρέματος για το καθένα από αυτά. Για παράδειγμα, ο αρακάς θα μαγειρευτεί πολύ πιο γρήγορα από ένα σκληρό κομμάτι καρότου. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να τα προσθέτετε αναλόγως με τον χρόνο μαγειρέματος που θέλει το καθένα, ώστε να τελειώσουν το μαγείρεμα περίπου στον ίδιο χρόνο. Μέσα σε όλα, μην ξεχάσετε να υπολογίσετε τους χρόνους μαγειρέματος και για το κρέας.

Αφήστε τη να σιγοβράσει

Μόλις τελειώσετε με το σοτάρισμα όλων των λαχανικών σας, προσθέσετε τα υγρά σας στην κατσαρόλα και φέρτε τα όλα σε βρασμό. Έπειτα μειώστε τη φωτιά κι αφήστε να σιγοβράζει στη χαμηλότερη θερμοκρασία για το υπόλοιπο του μαγειρέματος. Να θυμάστε ότι αν βράσετε τη σούπα σας σε μεγάλη θερμοκρασία, τα λαχανικά μπορεί να γίνουν πολτός, το κρέας μπορεί να σκληρύνει και τα υπόλοιπα υλικά να διασπαστούν.  

Προσθέστε γαλακτοκομικά ή φυτικές εναλλακτικές

Αν προτιμάτε τις πιο κρεμώδεις από τις υδαρείς σούπες, μπορείτε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, γάλα ή απλό γιαούρτι. Οι σούπες που είναι πηχτές και βαριές, όπως η ντοματόσουπα, συνήθως ωφελούνται από λίγα γαλακτοκομικά, τα οποία μπορεί να ελαφρύνουν τη σούπα χωρίς να «θυσιάζουν» τις έντονες γεύσεις της. Προσθέστε τόση ποσότητα, ώστε η σούπα να αποκτήσει τη μεταξένια λεία υφή, προσέξτε, όμως, να έχει έρθει πρώτα η σούπα σας σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν είστε fan των γαλακτοκομικών, υπάρχουν πολλά φυτικά υποκατάστατα, τόσο για γάλα, όσο και για κρέμα γάλακτος και γιαούρτι. Μπορείτε, επίσης, να μουλιάσετε ωμά κάσιους σε νερό, να τα στραγγίξετε και να τα χτυπήσετε μέχρι να γίνουν κρέμα και να τα προσθέσετε στη σούπα σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλανήτης Γη
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία κανένα πολιτικό σύστημα, ούτε καμία κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν σταθερές...
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019: Αναμορφωμένοι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης
Τι προβλέπει το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους» για τα παιδιά...
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης