κολοκυθακι
Το λαχανικό αυτό είναι γεμάτο νερό και έχει ελάχιστες θερμίδες

Το κολοκυθάκι είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό. Ένα μέτριο κολοκυθάκι (200 γρ.) είναι «γεμάτο» νερό – περιεκτικότητα πάνω από 95% – και έχει ελάχιστες θερμίδες, μόλις 34. Αποδίδει 6 γρ. υδατανθράκων, 2,5 γρ. πρωτεΐνης και  2 γρ. φυτικών ινών. Παρέχει ασβέστιο (32mg),  μαγνήσιο (36mg), φώσφορο (76 mg) και αρκετό κάλιο (522mg).

Η περιεκτικότητά του σε κάλιο το καθιστά ιδανική επιλογή για μια πλούσια σε κάλιο διατροφή που συνιστάται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όσο για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες εκ των οποίων ελάχιστα ανήκουν στην κατηγορία των σακχάρων (5γρ) το καθιστούν ιδανική επιλογή για τους διαβητικούς.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το ταπεινό κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ( 35.8mg), αποτελεί πηγή του αντιοξειδωτικού β-καροτένιου (20 mcg RAE)και άλλων ωφέλιμων βιταμινών όπως η λουτεΐνη και  ζεαξανθίνη (4250μg). Να σημειωθεί ότι αυτά τα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των οφθαλμών.

Το κολοκυθάκι παραμένει παραγνωρισμένο και σε ό,τι αφορά τις μελέτες που αφορούν τα οφέλη της κατανάλωσής του στην υγεία. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να εστιάσουμε στα ήδη γνωστά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει τα οποία προαναφέρθηκαν, χωρίς σε καμία περίπτωση να ολοκληρώνουν την παρουσίαση της διατροφικής αξίας αυτού του κατεξοχήν καλοκαιρινού λαχανικού που νοστιμίζει τα πιάτα μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

workshop
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων Δημοσίων Υπαλλήλων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση Ι της πρόσκλησης «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»