φρούτα και λαχανικά
Το άγνωστο λαχανικό που ευθύνεται για τη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας

Το μικρό νησάκι του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να είναι διάσημο για τον χαλαρό τρόπο ζωής και να συνδέθηκε με ξέγνοιαστες διακοπές, ήταν όμως η μελέτη για την μακροζωία που έκανε όλο τον πλανήτη να μάθει το όνομά του.

Η Ικαρία των 8.423 κατοίκων αποτελεί μία από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους. 

Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας τους είναι και μια υπερτροφή η οποία καλλιεργείται στο νησί.

Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό το οποίο προσφέρει τους βολβούς τους και αν έπρεπε να το παρομοιάσουμε στη γεύση με κάποιο άλλο λαχανικό, αυτό θα ήταν η γλυκοπατατά.

Μάλιστα, από κάποιους επιστήμονες θεωρείται ως ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησαν οι άνθρωποι. Στην Ελλάδα μπορεί να επανήλθε ξανά το προσκήνιο τα τελευταία χρόνια καθώς το MasterChef το έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, επί της ουσίας όμως ο πιο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει.

Είναι μονάχα δύο οι περιοχές του ελληνικού κόσμου -ή τουλάχιστον μόνο αυτές οι δύο φημίζονται για αυτό- οι οποίες το καλλιεργούν και το χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή τους μαγειρική: η Κύπρος και η Ικαρία.

Το κολοκάσι, γνωστό και ως αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, φτάνει ακόμα και το 1,5 μέτρο ύψος. Εκείνο όμως που μας ενδιαφέρει είναι ο βολβός του, ο οποίος εξωτερικά θυμίζει τη σελινόριζα. Στο εσωτερικό του πάλι είναι λείο, λευκό και σκληρό σαν τη γλυκοπατάτα.

Στην Κύπρο το χρησιμοποιούν ακόμα και για βρεφικές τροφές (καθώς είναι πλούσιο σε άμυλο και φτιάχνει μία παχύρρευστη κρέμα) αλλά και σε πολλές και διαφορετικές συνταγές.

Βέβαια, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» σε όλο αυτά: τόσο οι βολβοί του όσο και τα φύλλα του δεν πρέπει ποτέ να καταναλωθούν ωμά, αφού περιέχουν μία πολύ τοξική ουσία. Ευτυχώς, όταν το κολοκάσι μαγειρευτεί, η ουσία αυτή εξαφανίζεται.

Τι ιδιότητες έχει το κολοκάσι

Γιατί όμως τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην κατηγορία των υπερτροφών και τη σχέση μπορεί να έχει με τη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας; Οι τελευταίοι απασχολούν συχνά-πυκνά τους επιστήμονες καθώς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το πόσα χρόνια ζουν.

Κανείς δεν έχει βρει με σιγουριά το μυστικό που τους χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής, αν και σίγουρα βοηθά το γεγονός ότι στη νοοτροπία του συγκεκριμένου νησιού το άγχος είναι μία έννοια που ο κόσμος αρνείται πεισματικά να βάλει τη ζωή του. Και πάλι, όμως, αυτό από μόνο του είναι δύσκολο να είναι αρκετό.

kolokasi

Σίγουρα παίζει ρόλο και η διατροφή τους, στην οποία το κολοκάσι έχει βασικό ρόλο. Οι βολβοί του είναι πολύ θρεπτικοί, πλούσιοι σε βιταμίνες (Β6, C, E) αλλά και στοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το κάλιο. 

Όλα αυτά, βέβαια, είναι απλά πληροφορίες γύρω από το προφίλ του ως λαχανικό. Πώς ακριβώς όμως βοηθά τους Ικαριώτες να νικούν τον χρόνο;

Σχετικά πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική National Library of Medicine κάνει λόγο για αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μάλιστα, σημειώνεται ότι το κολοκάσι φαίνεται να διαθέτει πολλές ακόμη ευχάριστες εκπλήξεις, αφού δεν έχει μελετηθεί όσο θα έπρεπε από τους επιστήμονες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δύο -πολύ σημαντικά- στοιχεία που προσφέρει στον οργανισμό. Είναι και άλλα πολλά: κρατά το δέρμα υγιές, θεωρείται πολύ καλή τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη, βοηθά στην καρδιά αλλά και στο έντερο αφού διαθέτει πρεβιοτικές ίνες.

Μήπως, λοιπόν, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν βρει εδώ και καιρό έναν σημαντικό σύμμαχο που αξίζει να βάλουμε και εμείς στη διατροφή μας; 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PISA
«PISA»: Ένας ακόμα τρόπος κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών
«Ήδη χάνονται διδακτικές ώρες σε πολλά σχολεία για να προετοιμαστούν οι μαθητές για την «ελληνική PISA», μένοντας πίσω στην ύλη και στο ευρύτερα...
«PISA»: Ένας ακόμα τρόπος κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών