Κορυσχάδες-μουσειο
Ποιοι επιδιώκουν να παραδώσουν στη λήθη τους μεγαλειώδεις μαζικούς – λαϊκούς  – κινηματικούς αγώνες του λαού μας;

Στις 1 Απριλίου 2023 επισκεφθήκαμε, μια ομάδα από Πανεπιστημιακούς καθηγητές και Διδάκτορες Ιστορίας, το Μουσείο (πρώην Δημοτικό Σχολείο) ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ των Κορυσχάδων Ευρυτανίας για να τιμήσουμε την επέτειο της συγκρότησης της Π. Ε. Ε. Α. (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης) της κυβέρνησης του βουνού, η οποία συγκροτήθηκε από το ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944 στις απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές της χώρας που τελούσε υπό γερμανική κατοχή, διοργανώνοντας μια σχετική συζήτηση.

Δυστυχώς το Μουσείο ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ των Κορυσχάδων, όπως πληροφορηθήκαμε, παραμένει κλειστό εδώ και αρκετούς μήνες με την αιτιολογία της συντήρησης του κτηρίου, το οποίο, όπως διαπιστώσαμε αλλά και μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, χρήζει απλού χαρακτήρα παρεμβάσεων συντήρησης (ελαιοχρωματισμούς, συντήρηση στέγης κ.λπ.), οι οποίοι δεν δικαιολογούν το κλείσιμο του Μουσείου για τόσους πολλούς μήνες.

Κορυσχάδες-μουσειο

Το Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων – Ευρυτανίας που στεγάζει το ομώνυμο Μουσείο ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ είναι ο χώρος στον οποίο συνεδρίαζε το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ από το οποίο προέκυψε η Π.Ε.Ε.Α. – κυβέρνηση του βουνού. Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ αποτέλεσε μέρος της προσπάθειας του Ε. Α. Μ. να συστήσει μια δημοκρατική κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό, στις ιδιόμορφες συνθήκες της τριπλής φασιστικής (γερμανικής – ιταλικής – βουλγαρικής) κατοχής της χώρας μας κατά τη διάρκεια των ετών 1941 – 1944, στο πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, είτε με εκλογές στις απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές της χώρας είτε με συμμετοχή βουλευτών της τελευταίας εκλεγμένης Βουλής των Ελλήνων του 1936, την οποία είχε διαλύσει η δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά κατά το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου 1936.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των Εθνοσυμβούλων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που έγιναν στις ελεύθερες από το ΕΑΜ περιοχές της χώρας στα 1944 δόθηκε για πρώτη φορά το καθολικό δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες.

Όταν συγκεντρώθηκαν οι ΕΘΝΟΣΥΜΒΟΥΛΟΙ στην ελεύθερη από τους Γερμανούς ορεινή Ελλάδα, το Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων, που είχε διακοσμηθεί με τοιχογραφίες του Βάλια Σεμερτζίδη έγινε ο χώρος των συνεδριάσεών του.

Ο εμφύλιος πόλεμος και οι μετεμφυλιακές πολιτικές εξελίξεις επέτρεψαν δεκαετίες αργότερα την αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου των Κορυσχάδων με την αποκάλυψη των εξαιρετικών τοιχογραφιών του Βάλια Σεμερτζίδη αλλά και την ανάδειξη της ιστορικής βαρύτητας των πολιτικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις αίθουσες του ομώνυμου Δημοτικού Σχολείου.

Το πλήρως ανακαινισμένο και αποκαταστημένο από το 2004 κτήριο του Δημοτικού Σχολείου των Κορυσχάδων στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο είχαμε επισκεφθεί παλαιότερα διατηρώντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Όπως πληροφορηθήκαμε το Έργο: « Ανακαίνιση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων» αποτελεί προγραμματική σύμβαση για την μουσειολογική ανάδειξη και συντήρηση του ομώνυμου Μουσείου μεταξύ των: Βουλή των Ελλήνων – Ίδρυμα Κόκκαλη – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Δήμος Καρπενησίου.

Κορυσχάδες-μουσειο

Θεωρώντας απαράδεκτη την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου και την εκ νέου απόδοση του Μουσείου ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Κορυσχάδων στον ελληνικό λαό, ώστε να διδάσκεται και να μαθαίνει από την μεγαλειώδη ιστορία των αγώνων του λαού μας για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ καταθέτουμε τα εξής:

  1. Οφείλει άμεσα η πολιτεία με τις κρατικές της υπηρεσίες και ο Δήμος Καρπενησίου να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν γρήγορα στην υλοποίηση του έργου αντιμετωπίζοντας την ασυνεννοησία και την αβελτηρία που τους διακρίνουν επί του συγκεκριμένου θέματος.
  2. Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του Ελληνικού λαού (1941 – 1944) ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις κατοχής δεν μπορεί και δεν πρέπει, 80 χρόνια μετά, να αντιμετωπίζεται ως folklore αλλά οφείλουμε να αναδείξουμε τα πολιτικά και κοινωνικά της χαρακτηριστικά στο πλαίσιο επιστημονικού χαρακτήρα δράσεων που θα μπορούσαν να διεξάγονται στους χώρους που υπάρχουν μέσα κι έξω από το ομώνυμο Μουσείο.
  3. Το Μουσείο πρέπει να έχει επαφή με τον εξωτερικό του χώρο και να δίνεται βάρος στη θέαση από τους επισκέπτες των εξαιρετικών τοιχογραφιών του Βάλια Σεμερτζίδη που κοσμούν τους τοίχους του, για το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουν συνδέοντας την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (1941 – 1944) με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και όχι να καλύπτεται ο εσωτερικός χώρος του Μουσείου από γιγαντιαία πράσινου χρώματος stand προκειμένου να εκτεθούν επί αυτών διάφορα μουσειακού χαρακτήρα σχετικά αντικείμενα.
  4. Στα εκθέματα του συγκεκριμένου Μουσείου επιβάλλεται η έκθεση: α) του φωτογραφικού αρχείου Σπύρου Μελετζή (ο φωτογράφος της Αντίστασης), β) το αρχείο του τυπογραφείου της αντίστασης, το οποίο βρίσκεται, όπως πληροφορηθήκαμε, στα χέρια ενός ιδιώτη στο Καρπενήσι, την κυριότητα των οποίων η πολιτεία ή ο Δήμος Καρπενησίου όφειλαν ήδη να έχουν εξασφαλίσει, γ) μέρους των αρχείων του Κ. Κ. Ε. τα οποία το ίδιο το κόμμα θα κρίνει ότι μπορούν να παραχωρηθούν στο Μουσείο.
  5. Να αποκαλυφθούν πλήρως οι επιγραφές στους εξωτερικούς τοίχους του Μουσείου ΟΛΕΣ και αυτές που αφορούν τον ΕΛΑΣ και το Κ. Κ. Ε.
  6. Να σταματήσουν οι απαράδεκτες ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους των Κορυσχάδων και να διατηρηθεί και αποκατασταθεί το παραδοσιακό πλακόστρωτο ως μια προσπάθεια σεβασμού του ιστορικού – αρχιτεκτονικού  παρελθόντος του χωριού των Κορυσχάδων και της περιοχής.

Οι προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας σε ότι αφορά τους πρόσφατους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία του λαού μας την περίοδο 1941 – 1944 δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ούτε και ανοχής αναφορικά με εγχειρήματα που αφορούν τη λειτουργία τόσο σημαντικών Μουσείων όσο αυτό του Μουσείου ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ των Κορυσχάδων. Οι μεγαλειώδεις μαζικοί λαϊκοί – κινηματικοί αγώνες του λαού μας δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να παραδίδονται στη λήθη.

Απαιτούμε και ελπίζουμε να ανοίξει και πάλι, σύντομα, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης των Κορυσχάδων τις πύλες του για το κοινό, διότι αυτό είναι σημαντικό για την περιοχή της Ευρυτανίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.   

*Ο Δ. Πολυχρονιάδης είναι Δάσκαλος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, Φιλόλογος – Ιστορικός απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών, Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου, τέως μέλος του Δ. Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (εκλεγμένος δις), τέως Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου – Επικεφαλής της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Αμαρουσίου (εκλεγμένος τρις).

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-1024x585.jpg
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
Πανελλαδικές: Μέχρι πότε οι εξετάσεις και τα παρελκόμενά τους θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Γιατί ψάχνουμε τις...
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»