Επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε η οικονομολόγος Κ.Χ. (τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της ιστοσελίδας μας) προκειμένου να θέσει τους προβληματισμούς της για το θέμα των αποσπάσεων για λόγους συνυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ακολουθεί η επιστολή:
Ονομάζομαι (...) και η οργανική μου θέση είναι στην (...) , ως ΕΕΠ Οικονομολόγος (ΙΔΑΧ). Με αφορμή την ολοκλήρωση του Β κύκλου κινητικότητας 2022, και σε συνέχεια της με αριθμό πρωτοκόλλου (...) επιστολής μου, θα ήθελα να θέσω εκ νέου υπόψη σας το ζήτημα που υπάρχει με τις αποσπάσεις λόγω συνυπηρέτησης.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τον Ν. 4440/2016, όπως αυτός ισχύει σήμερα, η απόσπαση για λόγους συνυπηρέτησης, η οποία πραγματοποιείται κατ’ εξαίρεση, ακόμη και στη δόκιμη περίοδο ή ακόμη και αν ο υπάλληλος είναι ο μοναδικός στον κλάδο, καθώς σκοπός είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του θεσμού της οικογένειας, έχει διάρκεια δύο (2) έτη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για την ανανέωσή της επιπλέον δύο (2) έτη. Μάλιστα, με τον πρόσφατο Ν. 4954/2022, προστέθηκε η δυνατότητα για ακόμη δύο (2) έτη, αν ο υπάλληλος έχει τέσσερα προστατευόμενα τέκνα κατά τη λήξη της δεύτερης απόσπασης.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι μπορεί να κάνει μια οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων αν στη λήξη της τετραετίας ή πολύ περισσότερο μια πολύτεκνη οικογένεια στη λήξη της εξαετίας, δεν έχουν καταφέρει να μεταφέρουν της οργανικές τους θέσεις στην πόλη μόνιμης κατοικίας της οικογένειας; Είναι πάντα εφικτό, να καταφέρουν κάτι τέτοιο, με το ισχύον νομικό πλαίσιο;
Προσωπικά, συμμετείχα στον Β κύκλο 2022, η υπηρεσία υποδοχής με επέλεξε προς μετάταξη αλλά ο φορέας προέλευσης, εφαρμόζοντας πιστά το γράμμα του νόμου, απάντησε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρ. 4 παρ. 4 του ν. 4440/2016 (κάλυψη 65%). Επομένως, μέσω των κύκλων κινητικότητας δεν έχω δυνατότητα μετακίνησης και παράλληλα δυνατότητα μετάθεσης δεν υφίσταται, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή έχει έδρα στην Αττική. Με τη λήξη της απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης, έχοντας δύο ανήλικα τέκνα, μόνιμη κατοικία στην Πάτρα (πόλη εργασίας του συζύγου μου), ειλικρινά, δε γνωρίζω τι άλλη επιλογή έχω, πέραν της υποβολής παραίτησης από την υπηρεσία μου;
Επομένως, θεωρώ ότι και η περίπτωση της συνυπηρέτησης, θα πρέπει να προσεγγισθεί με ανάλογη ευαισθησία με τους σοβαρούς λόγους υγείας. Ενδεικτικά, στην περίπτωση της συνυπηρέτησης, θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στους κύκλους κινητικότητας χωρίς όμως να εξετάζεται το όριο του 65% ή να δίνεται η δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση μετάταξης, σε υπηρεσία που θα υποδεικνύει η ΚΕΚ, αφού αιτιολογηθούν πλήρως, από τον αιτών υπάλληλο, οι λόγοι μη δυνατότητας μετακίνησής του με άλλον τρόπο, ειδικά όταν υπάρχουν και ανήλικα τέκνα. Είμαι πεπεισμένη ότι θα εξετάσετε το παραπάνω ζήτημα και, στα πλαίσια των κύκλων κινητικότητας του 2023, θα δρομολογήσετε με τους συνεργάτες σας την βέλτιστη λύση, τόσο για τους υπαλλήλους της δημοσίας διοίκησης όσο και για τους φορείς που υπάγονται στον Ν. 4440/2016.
Με εκτίμηση
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη