Γιατροί και νοσηλευτές: Απεργιακή κινητοποίηση αύριο - «Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση»
Aris Oikonomou/SOOC
Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για αύριο από γιατρούς και νοσηλευτές - Ιδιωτικοποιείται το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία"

Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση προγραμματίζουν για αύριο, Τετάρτη 22.02.2023, γιατροί και νοσηλευτές στο Δημόσιο σύστημα υγείας, με συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 08:30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, σε αυτή την απόφαση έπαιξε ρόλο και η μετατροπή του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" σε ΝΠΙΔ, οδηγώντας δηλαδή, στην ιδιωτικοποίησή του.

Η μετατροπή σε ΝΠΙΔ

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εκτιμά πως η αυτοτέλεια που επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «το μόνο που θα κάνει είναι να ανοίξει το δρόμο για παραπομπή των περιστατικών που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα στον ιδιωτικό τομέα». Η ευελιξία που ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των εργαζομένων που πρακτικά θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας, εφαρμόζοντας ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι τα νοσοκομεία «ανήκουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τα ογκολογικά τμήματα τους λειτουργούν άριστα, χρόνια τώρα, με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουν εαυτό μέρα και νύχτα».

Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Νοσοκομείων, τονίζοντας ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας. Δεν μπορεί λοιπόν οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το Σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας». Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1δις ευρώ προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών. Δηλώνει την αντίθεσή της στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, σημειώνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος».

Προσθέτει ότι στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν 10 Νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε «μεθοδεύεται η συρρίκνωση - συγχώνευση - κατάργηση τριάντα πέντε (35) Νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια, καθώς επίσης και άλλων Νοσοκομείων της περιφέρειας».

Αναφέρει ότι «από διαχρονικές ευθύνες έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους».

Η Ομοσπονδία ζητάει, επίσης, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα