Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)

«Παράθυρο» για συνταξιοδότηση στο 56ο ή στο 58ο έτος ηλικίας εξετάζεται να εφαρμοστεί για το τρέχον έτος, για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, που έχουν υποβάλει αίτηση ή που πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010.

Αυτό είναι το βασικότερο από τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία όλες οι υποπεριπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, μεταφέρονται στο 62ο έτος ηλικίας.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει σε αναλυτικό του δημοσίευμα στο naftemporiki.gr ο Βασίλης Αγγελόπουλος, το πρόβλημα αφορά κυρίως όλους εκείνους τους εργαζομένους στο Δημόσιο που έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2022, κάνοντας χρήση της ανωτέρω διάταξης νόμου.

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται αρκετοί εκπαιδευτικοί, που εκ του νόμου οφείλουν να υποβάλουν την οριστική τους αίτηση για να αποχωρήσουν από την εργασία τους έως τον Αύγουστο. Αυτός είναι και ο λόγος που στη Σταδίου 29 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα την περασμένη Πέμπτη. Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και χωρίς να ληφθεί τελεσίδικη απόφαση εκφράστηκε το ενδεχόμενο να προκύψει ειδική νομοθετική ρύθμιση για να τακτοποιηθούν οι αιτήσεις του δημόσιου τομέα που θα υποβληθούν εντός της χρονιάς. Όμως, από το 2023 και μετά, η συνταξιοδότηση «κλειδώνει» στο 62ο έτος ηλικίας.

Με μειωμένη σύνταξη

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νόμο του 2010 (ν.3865) που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη (και με εξαγορά πλασματικών ετών) στις εξής περιπτώσεις:

- Άνδρες και γυναίκες με 25ετία έως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ό και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
- Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή το 58ο έτος της ηλικίας τους.
- Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ όμως φαίνεται να προτείνει να καταργηθούν τα προαναφερόμενα ηλικιακά όρια (55, 56, 58, 60), για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.

Ήδη για το θέμα έχει υπάρξει πρόταση να μην εφαρμοστεί η γνωμοδότηση τόσο από την ΑΔΕΔΥ όσο και από τη ΔΟΕ.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κάλεσε προ ημέρων το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν τις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όλους όσοι συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά. Ο λόγος είναι ότι, εάν γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση, τότε ανατρέπεται προς το χειρότερο το συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

rena_koumioti
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
Η ίδια, ύστερα από απόφαση δικής της αλλά και των πολύ στενών της συγγενών, αποφάσισε να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Εκεί όπου φιλοξενείται τα...
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας