«Παράθυρο» για συνταξιοδότηση στο 56ο ή στο 58ο έτος ηλικίας εξετάζεται να εφαρμοστεί για το τρέχον έτος, για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, που έχουν υποβάλει αίτηση ή που πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010.
Αυτό είναι το βασικότερο από τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία όλες οι υποπεριπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, μεταφέρονται στο 62ο έτος ηλικίας.
Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει σε αναλυτικό του δημοσίευμα στο naftemporiki.gr ο Βασίλης Αγγελόπουλος, το πρόβλημα αφορά κυρίως όλους εκείνους τους εργαζομένους στο Δημόσιο που έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2022, κάνοντας χρήση της ανωτέρω διάταξης νόμου.
Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται αρκετοί εκπαιδευτικοί, που εκ του νόμου οφείλουν να υποβάλουν την οριστική τους αίτηση για να αποχωρήσουν από την εργασία τους έως τον Αύγουστο. Αυτός είναι και ο λόγος που στη Σταδίου 29 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα την περασμένη Πέμπτη. Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και χωρίς να ληφθεί τελεσίδικη απόφαση εκφράστηκε το ενδεχόμενο να προκύψει ειδική νομοθετική ρύθμιση για να τακτοποιηθούν οι αιτήσεις του δημόσιου τομέα που θα υποβληθούν εντός της χρονιάς. Όμως, από το 2023 και μετά, η συνταξιοδότηση «κλειδώνει» στο 62ο έτος ηλικίας.
Με μειωμένη σύνταξη
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νόμο του 2010 (ν.3865) που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη (και με εξαγορά πλασματικών ετών) στις εξής περιπτώσεις:
- Άνδρες και γυναίκες με 25ετία έως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ό και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
- Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή το 58ο έτος της ηλικίας τους.
- Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ όμως φαίνεται να προτείνει να καταργηθούν τα προαναφερόμενα ηλικιακά όρια (55, 56, 58, 60), για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.
Ήδη για το θέμα έχει υπάρξει πρόταση να μην εφαρμοστεί η γνωμοδότηση τόσο από την ΑΔΕΔΥ όσο και από τη ΔΟΕ.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κάλεσε προ ημέρων το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν τις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όλους όσοι συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά. Ο λόγος είναι ότι, εάν γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση, τότε ανατρέπεται προς το χειρότερο το συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη