Mε απίστευτα τεχνάσματα  αποσπούν από τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδες ευρώ
Συνεχείς απάτες μέσω διατραπεζικών συναλλαγών

Συνεχίζουν απτόητοι τη δράση τους απατεώνες που με διάφορα τεχνάσματα καρπώνονται χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες στην Πάτρα. Μετά την εξαπάτηση ηλικιωμένων με το πρόσχημα τον σοβαρό τραυματισμό συγγενικών τους προσώπων σε «μαϊμού» τροχαία ατυχήματα, σειρά είχαν χθες απάτες μέσω διατραπεζικών συναλλαγών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το pelop.gr μέσα σε μια ημέρα, όπως καταγγέλθηκε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών, δυο άνδρες είδαν να εξαφανίζονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς συνολικά 55.000 ευρώ.

απατη.jpg

Θύμα ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων

Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», το θύμα είναι ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου.

Άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και του ζήτησε διευκόλυνση σχετικά με τον ανεφοδιασμού φορτηγού ιδιοκτησίας του. Με το πρόσχημα πως ο οδηγός δεν φέρει μαζί του χρήματα, ζήτησε από τον βενζινοπώλη να βάλει καύσιμα συνολικής αξίας 500 ευρώ, ποσό που θα κατέβαλλε στη συνέχεια μέσω τραπέζης. Ο πρατηριούχος συμφώνησε, ωστόσο ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα. Σε αυτό ο επιχειρηματίας ενημερώθηκε από τον «πελάτη», πως ενώ του έχει καταθέσει τα χρήματα αυτά δεν εμφανίζονται και του ζήτησε να προβεί στην επιβεβαίωση των τραπεζικών του κωδικών.

Κίνηση που απέβη μοιραία καθώς ο Πατρινός εν αγνοία του έδωσε πρόσβαση στον απατεώνα που, μέσω μεταφοράς χρημάτων σε λογαριασμού τρίτου, «σήκωσε» 50.000 ευρώ!

Του «έφαγε» 5.000 ευρώ για μία μηχανή καφέ

 Στη δεύτερη περίπτωση, θύμα είναι ιδιώτης που ο δράστης από ό,τι φαίνεται τον εντόπισε μέσω αγγελίας που είχε αναρτήσει σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης προϊόντων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία άγνωστος άνδρας του συστήθηκε ως υποψήφιος αγοραστής επαγγελματικής μηχανής καφέ.

Η αγοραπωλησία κανονίστηκε, με το ποσό να καταβάλλεται μέσω διατραπεζικής συναλλαγής. Όμως ο «αγοραστής» ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που ακολούθησε ο δράστης του πρώτου περιστατικού απάτης, κατάφερε να αποσπάσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό 5.000 ευρώ!

apates.jpg

Συνήγορος του Καταναλωτή: Προσοχή στις τραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές

Να είναι προσεκτικοί οι καταναλωτές στις τραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές τους και να εφαρμόζουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε οι εξ αποστάσεως τραπεζικές συναλλαγές τους να είναι ασφαλείς.

Αυτό συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή με αφορμή τις καταγγελίες που δέχεται σχετικά με το θέμα ενώ καλεί τις τράπεζες να επικαιροποιούν και να αναβαθμίζουν διαρκώς τα συστήματα και το λογισμικό ασφαλείας, που χρησιμοποιούν για τη διενέργεια ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών.

Σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές τους αναφέρει τα εξής:

«Ο “Συνήγορος του Καταναλωτή” εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης πλήθους καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με τη διενέργεια μη εγκεκριμένων/παράνομων ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται περιστατικά εξαπάτησης δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι απαντούν σε παραπλανητικά sms ή email και προβαίνουν σε αποκάλυψη των κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες e-banking ή των στοιχείων των χρεωστικών/πιστωτικών τους καρτών.

Ιδιαίτερα αυξημένος παρουσιάζεται και ο αριθμός καταγγελιών, που αφορούν σε εξαπάτηση πολιτών – καταναλωτών, που έχουν αναρτήσει ιδιωτικές αγγελίες στο διαδίκτυο, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων που δέχονται από πρόσωπα, τα οποία προσποιούμενα τους υποψήφιους αγοραστές προϊόντων ή υπηρεσιών, τους παραπείθουν σε αποκάλυψη προσωπικών κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες e- banking ή στοιχείων των χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση των προσώπων αυτών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους πραγματοποιούνται μεταφορές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, κυρίως σε τράπεζες της αλλοδαπής.

Συστάσεις προς τους καταναλωτές

H Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή ” συστήνει στους καταναλωτές:

– Να φυλάσσουν τους αυστηρώς προσωπικούς μυστικούς κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες e-banking (Username, Password) με ιδιαίτερη επιμέλεια και να μην τους αποκαλύπτουν σε τρίτα πρόσωπα. Να χρησιμοποιούν σύνθετους κωδικούς ασφαλείας και να τους αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

– Να φυλάσσουν με αντίστοιχη επιμέλεια όλα τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας: αριθμό, όνομα κατόχου, ημ/νία λήξης και ιδίως τον τριψήφιο κωδικό επαλήθευσης CVV2 και να τα αποκαλύπτουν μόνον στο πλαίσιο βεβαιωμένα ασφαλών συναλλαγών.

– Να μην εισάγουν κωδικούς e-banking, καρτών, ούτε στοιχεία ταυτοποίησης, σε ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί να τους παραπέμψει μέσω σύνδεσης (link) οποιαδήποτε αμφιβόλου προελεύσεως εισερχόμενη ηλεκτρονική επιστολή (e-mail).

– Όταν δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από υποψήφιους αγοραστές προϊόντων που πωλούνται σε αγγελίες στο διαδίκτυο ή υποτιθέμενους εκπροσώπους τραπεζών ή άλλων φορέων, που τους ζητούν να αποκαλύψουν προσωπικούς μυστικούς κωδικούς πρόσβασης, να μην ανταποκρίνονται και να τερματίζουν την επικοινωνία.

– Όταν λαμβάνουν μηνύματα άγνωστης ή αμφίβολης προέλευσης στον υπολογιστή ή στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), εφαρμογής (app), μέσου κοινωνικής δικτύωσης ή και από άγνωστο τηλεφωνικό αριθμό (sms), θα πρέπει να τα αγνοούν και να τα διαγράφουν.

– Να ελέγχουν σχολαστικά τις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών επιστολών (e-mail) που δέχονται και κυρίως ότι το εμφανιζόμενο όνομα του αποστολέα αντιστοιχεί στη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail address). Συνήθης πρακτική υποκλοπής στοιχείων είναι το εισερχόμενο e-mail ψευδεπίγραφα να φέρει όνομα πραγματικής επαφής του παραλήπτη, ενώ το e-mail του αποστολέα οφθαλμοφανώς δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την επαφή.

– Η διενέργεια συναλλαγών e-banking θα πρέπει να γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι διαθέτουν ενεργοποιημένο και ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Συνίσταται η αποφυγή χρήσης υπολογιστών για τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών σε δημόσιο ή κοινόχρηστο περιβάλλον.

– Για την είσοδο σε ιστοσελίδες τραπεζών και πλατφόρμες e-banking, οι καταναλωτές να πληκτρολογούν απευθείας τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να βεβαιώνονται ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή κρυπτογράφηση (ενδεικτικά: να υπάρχει πρόθεμα https, εικονίδιο κλειστού λουκέτου αριστερά από τη διεύθυνση του site ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου -με πάτημα του κέρσορα στο λουκέτο μπορεί να ελεγχθεί αν είναι ενεργή κατάσταση της κρυπτογράφησης).

– Τονίζεται ότι οι τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζονται, δεν θα ζητήσουν ποτέ και με κανέναν τρόπο (email, τηλεφωνικά ή με sms) τους προσωπικούς κωδικούς των καταναλωτών.

– Τονίζεται, επίσης, ότι οι καταναλωτές πρέπει μόλις υποπτευθούν διαρροή των προσωπικών και μυστικών κωδικών τους, άμεσα να επικοινωνούν με την τράπεζά τους για οδηγίες και να προβαίνουν σε ενέργειες αμφισβήτησης των τυχόν μη εγκεκριμένων από τους ίδιους συναλλαγών. Επιπλέον, ανάλογα με την περίπτωση, να απευθύνονται στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Αρχή καλεί όλους τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόζουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε οι εξ αποστάσεως τραπεζικές συναλλαγές τους να είναι ασφαλείς.

Επιπλέον, καλούνται οι τράπεζες να επικαιροποιούν και να αναβαθμίζουν διαρκώς τα συστήματα και το λογισμικό ασφαλείας, που χρησιμοποιούν για τη διενέργεια ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»